Megizzadtak a tereppel és a meleggel

Kissé borongós, de futásra abszolút ideális időjárási körülmények között készültek az ózdi félmaraton résztvevői, hogy vasárnap délelőtt elinduljanak az embertpróbáló, kemény emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított pályán.

A hagyományoknak megfelelően a rendezők ezúttal is együtt indították el a 21 és 10 kilométeres mezőnyt, tehát egészen a rövidebb táv fordulójáig együtt haladt a benevezett majd hetven atléta. Aztán az erős úton sok nehézséggel meg kell birkóznia a résztvevőknek, hiszen időközben a nap is kisütött, a párás meleg pedig nem tett jót a versenyzők állóképességnek, és az időeredményeknek sem. Ezúttal 1 óra 20 percet és 45 másodpercet kellett várni a cél előtt, hogy nagy taps kíséretében megérkezezzen a győztes, a miskolci Hegyaljai Attila három perc előnnyel győzte le legnagyobb riválisát, a Kiskunfélegyháza színeiben induló Zabari Jánost.

Nincs pályacsúcs

– Nagyon elfáradtam, pokolian kemény verseny volt – mondta közvetelnül a célbaérkezés után a MISI SC futója – Az elején próbáltam menni a nagyobb iramot diktáló 10 km-es mezőnnyel, de a fordulójuk után magamra maradtam. Zabari Jani és köztem már viszonylag hamar kialakult az a különbség, ami a végére is megmaradt. Ez az időeredménynek nem tett jót, hiszen két évvel ezelőtt ettől mintegy öt perccel jobbat futottam. A pályacsúcsot tehát nem sikerült megjavítani, viszont nagyon megdolgoztam a győzelemért, elfáradtam, de boldog vagyok.

A rövidebb távon, tehát 10 kilométeren, – ami valójában a pálya kialakításánál fogva 11.4 km – nagyobb harc alakult ki. A Hunyadi DSE kiválósága, Juhász András egy perc különbséggel diadalmaskodott a korábbi többszörös 21-es győztes, Langer Olivér felett.

- Valóban nagy ,,skalpot” sikerült begyűjtenem, ismerem Olivért, egy kiváló futót győztem le ezen a napon – értékelt örömmel Juhász András. – Igazából az elejétől kezdve igyekeztem a saját tempómat futni, ezen a hagyományosan kemény, ugyanakkor gyönyörű pályán. Jó kis mezőny gyűlt össze, hiszen a mi számunkban harmincan vágtunk neki a viadalnak, örülök a sikernek, hiszen az ózdi félmaratonin, akár a rövidebb számon is mindig rangot jelent a győzelem.

És a többiek

A hölgyekél 10 kilométeren miskolci győzelem született, az elsőként befutott Farkas Katalint szűk fél perccel követte a lengyelországi Chorzówból érkezett Agneszka Goertel, majd jócsán lemaradva az emődi Kazainé Bodnár Szilvia. A 21-es fiúkkal öt hölgy is futott, természetesen őket külön értékelték a szervezők:a MISI SC kiválósága, Simona Staicu nyerte meg ezt a versenyszámot, megelőzve a salgótarjáni Tóth Csabánét, és debreceni Pribéli Ildikót. Az ózdi szervezők hagyományosan 3 km-es versenyszámot is kiírtak, a rövid távon az általános és a középiskolások mérhették le az állóképességüket, a méltán népszerű 300 méteres körfutáson pedig többtucat ózdi óvodás versenget egymással. Ennél a számnál minden célbaérkező egy plüss állatfigurával, egy szelet csokoládéval távozhatott, és egy narancsot is kapott, miután befejezte a jó hangulatú versenyszámot.

Tóth-emlékverseny
Egy évvel ezelőtt még díjátadóként vett részt az Ózdi Hegyi Félmaratonon Tóth Gyula, Európa-bajnoki bronzérmes, tízszeres magyar bajnok atléta. Néhány hónappal ezelőtt azonban eltávozott az élők sorából, ezért a Teknőc Futó Klub képviselői úgy gondolták: mostantól kezdve a 21 km-es versenyszámot, Tóth Gyula emlékversenyként írják ki. Az eredményhirdetéskor tehát a győztes Hegyaljai Attila egy különdíjat is átvehett, a neves futó lányától.  

Eredmények
A 12. Ózdi Hegyi Félmaraton végeredménye
21 km, férfiak: 1. Hegyaljai Attila (MISI SC) 1:20:45, 2. Zabari János (Kiskunfélegyháza) 1:23:44, 3. Németh Csaba (Nomád Sport Team Miskolc) 1:31:26.
21 km, nők: 1. Staicu Simona (MISI SC) 1:42:30, 2. Tóth Csabáné (Salgótarján) 1:43:33, 3. Pribéli Ildikó (Debrecen) 2:05:35.
10 km, férfiak: 1. Juhász András (Hunyadi DSE) 40:35, 2. Langer Olivér (SAC-Wink) 41:49, 3. Jan Janota (Chorzów) 46:35.
10 km, nők: 1. Farkas Katalin (MISI SC) 46:50, 2. Aneszka Goertel (Chorzów) 47:15, 3. Kazainé Bodnár Szilvia (Emőd) 56:15..
SZUPERINFO.HU