Megkapta örökségét a Sigray család

Megkapta örökségét a Sigray család
A keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár jelképesen átadta gróf Sigray Antal örököseinek az intézményben tárolt, a család örököseinek tulajdonát képező műtárgyakat.


A párját ritkító hagyatéki eseményen Pálinkás Róbert igazgató mondott köszöntőt, majd Marton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója tett visszatekintést Sigry Antal életére. Elmondta, hogy a Sigray hagyaték több közgyűjteménytárba került, hosszas procedúra vezetett el addig, amikor a jogos tulajdonos család, a tárgyakat őrző intézmény és az állam számára egyaránt megnyugtatóan rendeződött az örökség sorsa. A kastélymúzeum 86 eddigi kiállítási darabja kerülhetett újra családi birtokába.  Halász János, kultúrpolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a visszaszolgáltatás is része a kultúra becsülésének, s a szaktárca fog gondoskodni arról, hogy a visszaadott tárgyak helyén ne keletkezzen űr a kiállítótermekben. Lázár János bejelentette, hogy a kormány idén május 1-től létrehozza a letéti javak titkárságát, aminek működésével egy év alatt a hasonlóképpen eddig vitatott értékek sorsát rendezi az állam. A család képviseletében a tárgyakat egy váza átnyújtásával jelképesen vette át Osztroluczky Dénes.
Pálinkás Róbert bejelentette, hogy kölcsönös megállapodás szerint az örökösök csak a nyári szezon után szállítják el a tárgyakat. Addig biztosítják, hogy a kastélymúzeumban az idényre jellemzően megforduló mintegy százezer vendég láthassa a Sigray értékeket.
H. Á..
SZUPERINFO.HU