Megmozgatta a fiatalokat Hézső Ferenc képi világa

Megmozgatta a fiatalokat Hézső Ferenc képi világa
Közel másfélszáz alkotás érkezett az Emlékpont felhívására. A 75 éves Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész kiállításához kapcsolódó rajzpályázatot hirdetett az Emlékpont általános és középiskolás diákoknak. A beérkezett 142 alkotás közül a szakmai zsűri választotta ki a három kategória győzteseit, de a szervezők közönségdíjat is adományoznak, amelyre az Emlékpont Facebook oldalán várják a like-okat. A díjátadóra május 14-én kerül sor a közgyűjtemény időszaki kiállítótermében, ahol a mester tárlatával együtt tekinthetik meg az érdeklődők a legjobbnak ítélt pályaműveket.

A rajzpályázat témája a múlt, a jelen és a jövő átértelmezése volt a “hézsői világon” keresztül. Az általános és középiskolás diákok részére meghirdetett

felhívásra közel másfélszáz igen színvonalas mű érkezett be. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója elmondta, hogy nagyon változatos és gazdag anyag gyűlt össze és a zsűri tagjait is meglepte, hogy az ország más részéről is érkeztek alkotások. A beérkezett művekben az volt az izgalmas, ahogyan a hézsői életmű direkt és nagyon átélt hatásait képesek voltak a fiatalok ábrázolni – emelte ki a zsűri elnöke. A

díjazott, valamint a kiállításra kerülő alkotások kiválasztásában részt vett Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó, valamint Hézső Ferenc festőművész is. A rangsor kialakítása komoly feladat volt – jegyezték meg válogatás közben -, ugyanis a zsűri az olyan invenciózus munkákat keresete, amelyekben a hézsői hatásra kibontakozó egyéni ötletek jelentek meg.

 

Az összes alkotás megtekinthető az Emlékpont közösségi oldalán, ahol május 10-ig várják a lájkokat a szervezők a közönség által legjobbnak ítélt mű(vek)re. A rajzpályázat díjátadója május 14-én, kedden délután három órakor lesz a közgyűjtemény időszaki kiállítótermében.

 

(Elek András – sajtóreferens)

 

 .
SZUPERINFO.HU