Megújulhatnak az idén megyénkben a közutak

Berzéken már használatba vették a felújított útszakaszt
Berzéken már használatba vették a felújított útszakaszt - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Pályázhatnak a települések a Belügyminisztérium akár 15 millió forintos támogatására.

Kormányhatározat született arról, hogy 50-50 milliárd forint értékben újuljanak meg utak a Magyar Falu Program keretében 2019-ben és 2020-ban, mindez a Magyar Közlöny 2018 december végi számában jelent meg. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2019-ben kezdődő új útfelújítási programokat az illetékes szaktárca elrendelése alapján indíthatja el, az idei fejlesztések előkészítése jelenleg is folyamatban van a tervezési, közbeszerzési eljárásokat folytatják épp le a szakemberek.

Az úthálózatot érintő megyei fejlesztésekről már írtunk korábban a zempléni térséget illetően.

Két forrásból

– A leghosszabb felújítás előtt álló szakaszok az egész megyét érintően: Abaújkér-Szegi­­long (2,5 kilométer), Felsőkelecsény-Rudabánya (2,7 kilométer), Ózd-Uppony (2,8 kilométer), Ragály-Szuhogy (2,1 kilométer) – mondta Tállai András, a mezőkövesdi térség országgyűlési képviselője a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től kapott adatokra hivatkozva. – Az évek során folyamatosan igyekeztünk választó körzetemben a legrosszabb állapotban lévő útszakaszokat felújítani.

A Magyar Falu Programban két helyen várható komolyabb útjavítás, jegyezte meg. A kisgyőri bevezető útszakasz és a Mezőcsát-Gelej közti közút újul meg 4,2 kilométer hosszan. Úgy tudja, ezenkívül a települések idén is pályázhatnak a Belügyminisztérium 15 millió forintos felső korlátú támogatására, melynek keretösszegét kibővítik a tavalyi maradvánnyal, tette hozzá.

Ráfér a felújítás

Hidasnémetiben – a települések jó részéhez hasonlóan – a főút állami felügyelet alá tartozik, a belterületi mellékutakon minden évben igyekeznek csinosítani. Változó szerencsével pályáznak a belügyminisztériumi keretre, tavalyelőtt több, tavaly kevesebb jutott, de az idén is benyújtják pályázatukat – tájékoztatott Becse Csaba polgármester.

– A falu szépen kiépült, a remélt idegenforgalmi fellendüléshez elemi érdekünk, hogy javuljon a település megközelíthetősége – fejtette ki Sivák József, Pányok polgármestere. Hozzátette, már megnézte a lehetőségeket, mindenképpen pályáznak az idén.

Egész utca újult meg

– Az elmúlt négy évben két alkalommal is kaptunk a belügyminisztériumi keretből útfelújításra – tájékoztat Szeles András, Encs polgármestere. – A legutóbbi alkalommal egy egész utca újult meg, és a görögkatolikus templom előtti járda igényelte már nagyon a felújítást.

Gondot fordítottak a szociálisan hátrányos helyzetűek lakta részek megfelelő elérhetőségére: az abaújdevecseri út állami, a fügedi önkormányzati pénzből javult meg. Évente legalább 5-6 millió forintot különítenek el kátyúzásra, útjavításra, közölte a polgármester.

Pap Gyula


Demeterné Nyeste Erzsébet, Gelej polgármestere
Gelej - A Magyar Falu Program részeként ütemezetten megvalósuló, kistelepüléseket érintő útfelújítások keretében döntöttek a 3305-ös számú Gelej – Mezőcsát összekötő út két szakaszának felújításáról 4,2 kilométer hosszúságban – tájékoztatott Demeterné Nyeste Erzsébet, Gelej polgármester. ...

Fancsal felé is megújult az út
Miskolc - Jelentős útfelújítások történtek 2018-ban Abaúj-Zemplénben. Közel 1,8 milliárd forintból több mint 19 kilométernyi, főként alsóbbrendű útszakasz felújítását végezték el és adták át idén Zemplénben. Folytatódó építések „Tudomásul kell vennünk, csak akkor jönnek el az emberek Zemplénbe ....
SZUPERINFO.HU