Menedzselni kulturális értékeinket

Tanácskozás a kulturális értékek menedzseléséről Egerben. Egy-egy műemlék fenntartását szolgáló úgynevezett jó gyakorlatokat keresnek a szakemberek a Kulturális menedzsment Közép-európában című szerdai egri konferencián.

 Az Európai Unió 2 millió eurós támogatásával zajló program projektgazdája az egri önkormányzat; a magyarok mellett lengyel, német és olasz települések, örökségvédelmi szakemberek, összesen 9 partnerszervezet vesz részt a végrehajtásában.

Mint azt Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) a tanácskozás alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen elmondta: partnereikkel közösen olyan módszereket dolgoznak ki a két és fél éven át tartó programban, amelyek egyfajta tudásbázisát alkotják a jövő fejlesztéseinek. Mindezt annak érdekében teszik, hogy a műemlékek felújításával ne „díszleteket”, hanem fenntartható létesítményeket hozzanak létre.

Példaként említette, hogy miközben a műemlékek a kulturális örökség szempontjából felbecsülhetetlen értékűek, mégsem lehet valamennyiből múzeumot vagy kastélyszállót létrehozni. Fenntartásuk érdekében ezért egyéb funkciót kell adni nekik.

A tanácskozáson elhangzott: megoldás lehet, ha egy kastélyhoz például egy birtokot kapcsolnak, így annak a jövedelméből válik fenntarthatóvá a műemlék.

Cselovszki Zoltán, a 47 történelmi épületegyüttest kezelő Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke elmondta: programot indítanak annak kidolgozására, hogy miként lehet egy kastélymúzeumban egyéb aktivitásokkal is bevételt termelni. Erre jó példa a fertődi Esterházy-kastély, ahol a bevétel 15 százaléka immár apartmanok, terek bérbeadásából származik. Tervezik 20 ezer magyar nemesített rózsatő elültetését is Eszterházán, vagyis további források származhatnak például rózsaolajból vagy a szaporított tövek értékesítéséből – jegyezte meg Cselovszki Zoltán.

A program végén a résztvevők egy kézikönyvben összegzik a feltárt tapasztalatokat..
SZUPERINFO.HU