Mennyi kell majd még az állam 2,5 milliójához?

Akt.:
Illusztráció - Alapos megfontolás után vágjunk csak bele az autóvásárlásba
Illusztráció - Alapos megfontolás után vágjunk csak bele az autóvásárlásba - © Fotó: dreamstime
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Kizárólag tudatosan, körültekintően szabad belevágni az autó­vásárlásba.

Kedvező feltételekkel cserélhetik le a meglévő autójukat vagy vásárolhatnak új, hétüléses autót az állami támogatásra jogosult nagycsaládosok.

Az állam ugyanis az autó vételárának legfeljebb felét, maximum 2,5 millió forintot ad vissza nem térítendő támogatásként az érintett nagycsaládosoknak júliustól. A money.hu összeállítása szerint az állami támogatás mellett az új, hétüléses autóhoz szükséges összeget akár személyi kölcsönből is finanszírozni lehet.

Csak ha tényleg kell

Trencsán Erika, a money.hu szakértője közölte: „Kizárólag tudatosan, körültekintően szabad belevágni az autóvásárlásba. Csak azoknak érdemes személyi kölcsönnel számolniuk, akiknek valóban szüksége van az új autóra, és a jövedelmi helyzetükből adódóan 3–5 évre tudják vállalni a törlesztőrészleteket. Így mentesülhetnek az egyszeri többmilliós kiadástól.”

A kocsi.hu online autóhirdetési portál szerint több tucat legalább hétüléses modell található a piacon, de az árak jelentős szórást mutatnak. A kocsi.hu gyűjtése szerint a legolcsóbbak 4-5 millió forint alatti listaáron elérhetőek, de sok modell van még az 5–10 millió forintos intervallumban is.

Szakértő segítségével

Bár az állami autótámogatást csak júliustól lehet igényelni, a money.hu kiszámolta, a banki kínálatban szereplő legkedvezőbb személyi kölcsönök mekkora kiadást jelentenének. Az 5 éves futamidejű, 3 millió forintos személyi kölcsönök közül a legjobbaknál havonta fixen 58–62 ezer forint lenne a törlesztés havonta. A 3 éves futamidő és szintén 3 millió forintos hitelösszegnél a legolcsóbb konstrukcióknál 91–97 ezer forintos törlesztőrészlet jönne ki. A money.hu szakértője hangsúlyozta: esetleges személyikölcsön-felvétel előtt mindig érdemes alaposan átnézni a kínálatot, akár szakértő segítségével. A banki ajánlatok ugyanis gyakran változnak, és a kínálatban szereplő konstrukciók között jelentős különbségek lehetnek.

A már említett 3 millió forintos 5 évre felvett személyi kölcsönök között vannak jóval drágább, 70–78 ezer forintból törleszthető konstrukciók, amelyeknél a legkedvezőbbekhez képest a teljes visszafizetendő összeg akár egymillió forinttal is több lehet.

Sokkal drágább lehet

Másként nézve, ennyivel drágább lehet az új autó, ha a drágább kölcsön segítségével veszik meg azt az érintettek.

ÉKN.
SZUPERINFO.HU