Ment-e a fegyverek által a világ elébb?

Akt.:
A Fejedelem temetési zászlaja mellett Várkonyi György, Habis László és Tóth Sándor. Fotók: Ebner Béla
A Fejedelem temetési zászlaja mellett Várkonyi György, Habis László és Tóth Sándor. Fotók: Ebner Béla
A fegyver nem csak fegyver, hanem művészeti alkotás – mondta Várkonyi György, az EVAT Rt. vezérigazgatója, az egri Történeti Tárház tíz éves jubileumát köszöntő, kiállításmegnyitóval egybekötött ünnepségén, melyen bemutatták a múzeum legújabb kincsét, Rákóczi fejedelem temetési zászlaját, és az új időszaki kiállítást, mely az Istenek és fegyverek címet viseli.

Mint az Egri Vagyonkezelő vezérigazgatója elmondta, éppen egy évtizede döntöttek úgy, hogy helyet adnak Tóth Sándor magángyűjtő fegyverkollekciójának, mely így talált helyet a Fazola utcában. Mint Várkonyi György üdvözlő szavaiban hangsúlyozta, egy-egy új fegyver megjelenése megváltoztatta a történelem menetét, ezért nagyon fontos, hogy ezen a helyen végigkövethető a haditechnika fejlődése. Várkonyi fájlalta, hogy bár az általános és középiskolák tananyagában jelentős hányadot tesz ki a hadtörténeti rész, az egyetemi oktatásban erre mégis kicsiny hangsúly jut. Így az egyetemről kikerülő tanárok ebből a szempontból felkészületlenül állnak diákjaik elé. Ezért is fontos ez a gyűjtemény, ahol lehetőség nyílik arra, hogy rendhagyó történelemórák keretében ismerkedhessenek meg a tanulók azzal, a történelemmel, mely a fegyverek történetén át kísérhető végig – vélte Várkonyi.

©

Daragó Károly 48-as honvéddalokból összeállított műsora után Tóth Sándor, a gyűjtemény tulajdonosa szólt az egybegyűltekhez, aki hangsúlyozta, hogy feladatának érzi nem csak megőrizni, de fejleszteni ezt a páratlan fegyverarzenált, mely az őskortól a szabadságharc végéig öleli föl a fegyverek történetét. Ennek a fejlesztésnek az eredménye, hogy mostantól itt látható az a lobogó, mely 1735-ben, amikor a  Szent Benedek-templomban titokban, édesanyja, Zrínyi Ilona mellé örök nyugalomra helyezték II. Rákóczi Ferencet, a koporsójára borult. De akkor is ott állt ez a zászló a ravatal mellet, amidőn a fejedelem hamvait haza hozták, s 1906. október 29-én újratemették Kassán, a Szent Erzsébet-főszékesegyházban. 

©

Habis László, egri polgármester megnyitójában több örömhírről is beszámolt. Esősorban arról, hogy Tóth Sándor öltönyben tudott megjelenni az eseményen, pedig a fent említett zászló megszerzése komoly anyagi áldozatokat követelt, s félő volt, hogy rámegy a gyűjtő „inge, gatyája”. Komolyra fordítva a szót Habis hangsúlyozta mekkora fegyvertény, hogy egy ilyen páratlan relikviával gazdagodott a gyűjtemény. Másik örömteli momentumként azt említette a városvezető, hogy mennyire példa értékű, hogy egy gazdasági társaság – mint amilyen a vagyonkezelő – hajlandó és képes arra, hogy hogy nem csak ingatln-, de szellemi vagyont is megőrizzen. – Örömteli, hogy van olyan ember, vannak olyan emberek, akiknek fontosak kulturális értékeink és ezekért tesznek is – jelentette ki a városvezető. – Fogadjuk meg, hogy ezt a kiállítást közkinccsé tesszük! Ki-ki a maga helyén és eszközeivel – szólította fel a jelenlévőket Habis László.

Végül Márai szavaival intett Eger első embere türelemre, s hívta föl a figyelmet arra az alázatra, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy egy ilyen gyűjteménnyel szolgáljuk a közt, emlékezzünk a magyarság hősi tetteire: 

„Van egyfajta alázat, mely fegyver is, van egyfajta meghajlás, melyre csak meghajlással lehet válaszolni. Nem mondom, hogy dobd el a kardot. De ne hadonássz vele. (…) Erős akarsz lenni? Maradj nyugodt, figyelmes és alázatos.”
(Márai) 

 

Tekintse meg az eseményen készült képsorozatunkat!
.
SZUPERINFO.HU