Mesélő múzeum, beszélő tárgyak

Mesélő múzeum, beszélő tárgyak
Múzeumi óra Mórával, mórásokkal – Dombóváron A néha még didergető múzeumi falak között e télidőben ismét érdeklődő diákok lába dobogott nemrégiben.

Sajgó Zoltánné tanárnő vezetésével egy jól előkészített projekt-foglalkozás keretében látogatott a dombóvári Móra Ferenc Általános Iskola 12 fős vegyes csoportja a Helytörténeti Múzeumba. Ahol több más mellett megtudhatták, hogy iskolájuk névadója, a jeles író, újságíró, könyvtáros számos, immár legendás régészeti ásatás vezetője, valamint a szegedi múzeum igazgatója is volt egyúttal.

A hagyományos kézműves mesterségek közül a diákok ezúttal kettővel foglalkoztak most behatóbban.

Elsőként a még elmúlt év őszén, az Erdélyből indult, majd Dombóváron meggyökeresedett és életművét itt kiteljesített Balásy Gyula (1912 – 1978) centenáriumi emlékkiállítását keresték fel. A nagyobb létszámú látogatók fogadására elrendezett tárlatban Magyarosi Sándor ny. tanár, fafaragó mester, Balásy bácsi tisztelője s munkáinak jó ismerője vezette körbe a múzeum vezetőjével együtt a gyerekeket, akik már e közben is jegyzeteket készítettek, bátran kérdeztek és persze önfeledten nézelődtek a kiállított kis faszobrok, fali és asztali díszek, mértéktartóan cifrázott használati tárgyak között. Saját maga készítette és kézbe adott tárgyai példájával, valamint a mesterség-sarok eszközeinek bemutatásával lett teljes az erre szánt idő.

Ezt követően a múzeumi épület már korábban rendbe hozott, s eredeti szépségében látható téglaboltozatú pincéjébe ereszkedtek az ifjú kalandozók. Itt a dr. Kriston Vízi József vezetésével lassan egy kerámia látvány-tárrá fejlődő egységet közösen avattak fel a fazekasság iránt is fogékony diákok a felnőtt kísérőkkel egyaránt. Az ősi formák nyomán készült hatalmas főző-edények, hagyományos ételek és italok, olajok és ecetek tárolói vagy a vidékünkön jellegzetes, a nyári munkák hevében hűsítő vizet nyújtó ún. “dori-korsók” szép sorozatai a már most tervezett visszatérés tervezgetését is előhívta.

S bár a Balásy Gyula – féle, gondosan faragott mosósulyok-lapra szerelt hőmérő néhány plusz Celsius fokot mutatott csak bent e délelőttön, de a jó szó és a kölcsönös figyelem most is felmelegítette a vendégeket és a háziakat egyaránt!

Címkék: ,


.
SZUPERINFO.HU