Miért van kefe a mozgólépcsőn? – Mindennapi tárgyak rejtett funkciói

Akt.:
Miért van kefe a mozgólépcsőn? – Mindennapi tárgyak rejtett funkciói
© Fotók: Wikipédia, Reddit
Most következő használati tárgyaink annyira a mindennapjaink részévé váltak, hogy legnyilvánvalóbb funkcióikat gyakran észre sem vesszük. Ha azonban figyelmesen végignézzük őket, rábukkanhatunk egy-két meglepetésre. A Bright Side gyűjtése.

1. Az a kis gomb a farmerokon.

Fotó: Marcos André / Wikipédia

Szegecseknek hívják őket, és a nadrág azon részén helyezték el őket, ahol az anyag legkönnyebben elszakad a folyamatos feszülés és a mozgás miatt. Így már érthető, miért tart egy-két farmer örökké.

2. Ezért domború az 57-es szám a Heinz-ketchupon.

A cég szerint a fogyasztók mindössze 11 százaléka van tisztában azzal, hogy ez mire is való pontosan. Elvileg ezt megnyomva mindenféle erőlködést nélkülözve csorgathatunk ketchupot a tányérunkra, szóval legközelebb ne a flakon alját püföljük, hanem folyamodjunk ehhez a megoldáshoz.

3. Barázdák a bögrék alján.

Fotó: Reddit

Ezeket a kis bemélyedéseket azért helyezték el a csészék alsó részén, hogy könnyebben lehessen őket mosogatógépben tisztítani. Ha fejjel lefelé tesszük be a bögréket a gépbe, ezek a barázdák megkönnyítik a víz áramlását, így kivételkor megkímélnek minket a kellemetlen fröccsenésektől.

A megoldás emellett a légáramlást is elősegíti: a bögrék így nem repednek meg, ha forró italt töltünk beléjük.

4. Az edények nyelén lévő lyuk nem csak az akasztást szolgálja.

Fotó: Tumblr

Hanem a fakanalat is elhelyezhetjük benne, ha főzés közben épp nincs hová tenni.

5. A tollkupakon lévő nyílásnak semmi köze a tintához és a tollhoz.

A hátsó tollon található kupakról van szó | Fotó: Pixabay

A tanulók között gyakori jelenség a tollkupak rágása egy-egy unalmasabb óra alatt; nem csoda, hogy a véletlen lenyeléssel összefüggő balesetek többsége 6 és 15 éves kor között következik be.

A kupakon lévő lyuk azonban szabad légáramlást biztosít, ha már megtörtént a baj, így az illetőt azonnal megmenti a fulladástól.

6. A bojtok nem a cukiság miatt vannak a sapkán.

Fotó: Wikipédia

Hasonló megoldást a francia tengerészek alkalmaztak, mivel nem akarták, hogy állandóan beverjék fejüket a hajó túl alacsony mennyezetébe. Később a dizájnt egyébként a hadsereg is átvette.

7. A kis nyílás a mérőszalag végén.

Fotó: Pixabay

A mérőszalagok többségét a képen látható fém végződéssel látják el, melyen egy apró nyílás található. Ennek segítségével akár fel is akaszthatjuk mérés közben a szalagot anélkül, hogy mindkét kezünkre szükség lenne. A fémdarab egyik oldalára néha még fogak is kerülnek, így könnyen megjelölhetünk egyes pontokat akkor is, ha épp nincs nálunk ceruza.

8. A pöckök a billentyűzet “f” és “j” betűin.

Fotó: Pixabay

Ezek segítségével az ujjak könnyebben rátalálnak a helyes billentyűkre, így nagyban leegyszerűsítik a vakon gépelést.

9. A mozgólépcső keféi nem cipőtisztításra valók.

Fotó: Wikipédia

Hanem valójában biztonsági okok miatt kerülnek rá a szerkezetre. A mozgólépcső-balesetek többsége a lépcső szélén álló emberek ruhájának vagy táskájának beakadására vezethető vissza. A nejlonsörték segítenek távol tartani a lábakat a szélektől, így a szerencsétlen balesetekre is kevesebb esély van.

10. A csavarhúzó is használható csavarkulcsként.

Fotó: thetortureneverstops / Reddit

A legtöbb csavarhúzót könnyedén becsúsztathatunk a csavarkulcsokba azért, hogy nagyobb nyomatékot fejtsünk ki. Ez a funkció különösen a bonyolult magasságok és szögek esetében jön jól.

11. A kis nyíl az üzemanyagikon mellett.

Fotó: IGotTheDeadInMyHead / Reddit

Azt mutatja meg, hogy az autó melyik oldalán található a tank nyílása. Akkor hasznos igazán, amikor például kölcsönzött autót vezetünk.

12. Az aprócska lyuk a lakatok kulcslyukánál.

Fotó: Pixabay

A lakatot ért víz elvezetésére szolgál, így az nem rozsdásodik be, és nem tömődik el. De az olajozást is ezen keresztül lehet elvégezni.

Forrás: Bright Side


A Bright Side ezúttal 10 olyan érdekességet gyűjtött össze, amik vészhelyzet esetén igencsak jól jöhetnek. 1. Ennek a polipnak elég mérge van ahhoz, hogy egyszerre 26 felnőtt emberrel végezzen. Fotó: Reddit Viszonylag kis mérete ellenére a kékgyűrűs polip a bolygó egyik leghalálosabb vízi állat...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A legtöbb, alvás nélkül egyhuzamban eltöltött idő rekordját Randy Gardner állította fel 1964-ben: a férfi egyszer összesen 11 napig és 25 percig volt ébren. Ez egészen szélsőséges eset, de az álmatlanság hétköznapibb formájában sok ember szenved világszerte. Az alvás....
SZUPERINFO.HU