Mikor száll fel a fehér füst?

Megkezdte munkáját a bíborosok testülete.
Megkezdte munkáját a bíborosok testülete.
Kedden megkezdte működését a Vatikánban az új pápát választó konklávé. Tömegek figyelik a Szent Péter térről, mikor száll fel a fehér füst, jelezve, hogy új pápája van a katolikus egyháznak.

A Szentszék közzétette a konklávé első és azt követő napjainak időbeosztását. Március 12-én délután fél 5-kor, a bíborosok által meghatározott időben került sor a  konklávéra való bevonulásra és a pápaválasztáskor esedékes eskütételre.

©

Ezután a Sixtus-kápolnában sor került az első szavazásra. Az ezt követő napokon a bíborosok 7.45-kor indulnak a Pál-kápolnába, ahol negyed 9 és negyed 10 között szentmisét mutatnak be. Fél 10-kor megtartják a napközi imaórát, majd a szavazások következnek a Sixtus-kápolnában.

©

A konklávé során a füstjelzést a szavazások végén elégetett szavazócédulákkal adják, de nem minden egyes szavazás, hanem csak a két délelőtti és a két délutáni szavazás után. Amennyiben sikeres a délelőtti vagy a délutáni második választás, akkor délben vagy este 7 óra körül várható a füstjelzés. Ha a pápaválasztás a szavazás délelőtti vagy délutáni első fordulójában megvalósul, akkor a fehér füst ( a sikeres választás jelzése) délelőtt vagy délután közepén száll fel a Sixtus-kápolnából, azaz fél 11 és 11 óra, vagy délután 5 és 6 óra között.

 

Mit jelent a konklávé szó?

A konklávé szó a latin „cum clave” kifejezésből származik. Egyrészt azt a zárt helyiséget jelöli, ahol a pápaválasztás zajlik, másrészt a bíborosok közösségének megnevezése, akik részt vesznek a választáson. A pápaválasztás egyik fő szabályozója II. Miklós volt 1059-ben, ő  a pápa tanácsadó testületére bízta a római püspök utódjának megválasztását In nomine domini című rendelkezésével. 1059 óta 110 pápaválasztást ismer el legitimnek az egyház.

A Sixtus-kápolnában 1492-ben tartották az első konklávét, 1559 óta pedig kisebb megszakításokkal folyamatosan ott tartják. 19. század első felében ugyanis pár évtizeden keresztül a Quirinális palotában tartották a pápaválasztást: Korábban is megesett, hogy valamiért nem a Sixtus-kápolna adott otthont a konklávénak.

Valószínűtlen, hogy ez a mostani konklávé sokáig elhúzódik. 1831 óta, amikor a bíborosok 54 napig tanácskoztak XVI. Gergely megválasztása előtt, még egyetlen konklávé sem tartott öt napnál tovább. Az utolsó öt pápaválasztás 2-3 napon belül zajlott le.


Néhány adat a XX. századi konklávék történetéből

1903 – X. Piuszt a 7. szavazás alkalmával választották meg, a konklávé 5. napján (a mai, naponta 4 szavazást előíró szabály ekkor még nem létezett).
1913 – XV. Benedek a 10. szavazás után lett pápa, a 4. napon.
1922 – XI. Piuszt a 14. szavazás után választották meg az 5. napon.
1939 – XII. Piusz 3 forduló után nyerte el a szavazatok többségét, a 2. napon. (XII. Piusz valójában már a második szavazás alkalmával többséget szerzett, de az ő kérésére egy harmadik fordulóra is sor került. Ez volt egyébként a történelem legrövidebb konklávéja, kevesebb mint 26 óráig tartott.)
1958 – XXIII. János a 11. szavazást követően nyert, a konklávé 3. napján.
1963 – VI. Pált a 6. forduló után választották meg, szintén a 3. napon.
1978 – I. János Pál a 4. szavazás után lett pápa, a 2. napon.
1978 – II. János Pál a 8. forduló után, a 3. napon szerezte meg a szavazatok többségét..
SZUPERINFO.HU