Milliárdokat ígértek

Milliárdokat ígértek
Negyvenmilliárdos ígéretet kapott a régió a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén.


Kiemelt gazdaságfejlesztési program készítését tervezik a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetre (BKÜ), a megyék számára biztosított forrásokon felül a jelenlegi elképzelések szerint legalább negyvenmilliárd forint támaszthatja ezt meg 2014 és 2020 között – jelentette be Horkay Nándor, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elnöke.
660 sikeres pályázatot és 35 milliárd forintnyi támogatást összegzett a régióra vonatkozóan Huszár Richárd, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezető-helyettese. A kimutatás szerint Siófok (120), Keszthely (77) és Balatonfüred (54) volt a legsikeresebb a támogatott projektek száma alapján és Balatonalmádi, valamint Marcali lépte még túl a harmincas számot. A kifizetések terén Balatonfüred, Keszthely, Siófok, Balatonlelle, Somogyvár, Marcali a sorrend. Célzottan a BKÜ-re írták ki a turisztikai attrakciófejlesztést szolgáló, nemrég zárult programot; háromszor több igény volt a kiosztott kilencmilliárd forintnál.
A gyenesdiási Szalóky Jenő, az első TDM-szervezet létrehozója: – A fejlesztési tanács akkor volt a legsikeresebb, amikor volt kompetenciánk, döntési lehetőségünk. Ki a felelős a Balaton-régió turizmus-gazdaságáért? E kérdésre ma nem tudunk felelni.
Horkay Nándor válasza szerint amennyiben a kormány és az Európai Bizottság nevében szerződés köttetik az integrált helyi beruházási terület létrejöttéről a BFT-vel, akkor meglesz a felhatalmazás, helyben dőlhet el, hogy milyen célokra használják a támogatást és forrás is lesz hozzá..
SZUPERINFO.HU