Mindenki oda költözik, ahova akar

Füzéren elterjedt a hír, hogy az önkormányzat szabadulni akar a Dankó-telepen élő roma családoktól, ezért elcserélte a területet egy magánszemély füzéri földterületével.

A tulajdonos pedig felszólítja a Dankó-telepieket, hogy hagyják el a települést.

Erős csúsztatás

– Ez a hír egy badarság – mondta lapunk érdeklődésére Horváth Jenő, Füzér polgármestere. – Addig teljesen korrekt és igaz, hogy a Dankó-telep önkormányzati tulajdonban lévő területeit elcseréltük egy magánszemély füzéri földterületeivel. Ez még évekkel ezelőtt történt és olyan területeket adtunk át, amelyeken nem lehet építkezést folytatni. Füzérre 1867-ben költözött az első roma család, azóta is jöttek folyamatosan. Mi nyitottak voltunk és vagyunk, fogadtuk és fogadjuk őket. Az viszont már erős csúsztatás, hogy a földtulajdonos felszólítaná a Dankó-telepieket, hogy költözzenek el a területéről. Joga sincs hozzá, hiszen ahol engedéllyel épített ingatlanok vannak a Dankó-telepen, azok földhivatalilag bejegyzett magántulajdonok, arról egy másik terület birtokosa senkit nem űzhet el. Sőt, a csereszerződés megkötésekor a földhivatalnál bejegyeztettük az általunk átadott területekre az azzal szomszédos ingatlanok tulajdonosainak szorgalmi jogát, azaz a más magánterületén történő szabad átjárás jogát.

A költözők kérték

Horváth Jenő elmondta, éppen a romák keresték meg a Dankó-telepen tulajdonhoz jutott magánszemélyt, hogy segítsen nekik elköltözni.
– Valamilyen okból ez a hölgy erre hajlandó volt – mondja Horváth Jenő. – Más településen vett ingatlanokat, azok közül választhattak a költözni vágyók. El is költöztette őket saját költségén és még pénzt is adott nekik. Valaki ezt irigyelhette, és ezért beperelték néhányan azok közül, akik eredetileg ehhez az asszonyhoz fordul6tak segítségért.
Horváth Jenő még hozzátette, a település lélekszáma az elmúlt két évtizedben 850-ről 500-ra csökkent, azaz sokan költöztek el önként a településről és ezeknek csak a töredéke volt roma származású. A füzéri polgármester azt is elmondta, szeretnének sokan a településre költözni, ott építkezni, de a Natura 2000 program nem teszi lehetővé Füzér területének bővítését.

Oda vett, ahová kérték

Sikerült elérnünk a Dankó-telepen földtulajdont szerzett hölgyet, aki neve elhallgatását kérve elmondta lapunknak, senkit nem kényszerített költözésre.
– Öt évvel ezelőtt dolgozott nálam egy roma fiatalember, aki panaszkodott, hogy nagyon szívesen elköltözne Füzérről, mert nyomorúságos körülmények között lakik, segítsek neki – mondta a földtulajdonos. – Arra kért, segítsek neki Felsőregmecre költözni. Vettem ott neki egy nagytelkes, fürdőszobás ingatlant és cserébe átadta nekem a házát. Az első ilyen megkeresést több követte. Mindenkinek ott vettem házat, ahol kérte. Legutoljára Sátoraljaújhelyre költözött így egy család. Egyrészt segíteni akartam ezeknek a családoknak, hiszen hangsúlyozni szeretném, mindenki sokkal jobb körülmények közé került mint amilyenben volt, másrészt pedig a füzéri Dankó-telepi föld- és ingatlanvásárlásaimat hosszú távú befektetésnek szánom. Volt már, aki kevesellte, amit kapott, be is perelt, el is vesztette. Ettől függetlenül nem bánom ma sem, hogy sok családnak segítettem. Kényszeríteni viszont senkit, soha nem kényszerítettem arra, hogy elköltözzön, jogom sem lett volna rá.

Pszichés ráhatás

Dancs Mihály, a B.-A.-Z. Megyei Cigány Önkormányzat elnöke érdeklődésünkre elmondta, egy tömeges romaelvándorlás nem történik véletlenül. Fenntartja azt a véleményét, hogy pszichés ráhatással, az állandó fenyegetettség hatására döntöttek úgy, hogy elköltöznek a füzéri romák és máshol keresik a boldogulásukat.
-bg-

Kapcsolódó cikk:.
SZUPERINFO.HU