Mit jelent számomra a böjt?

  14 feb 2018

Miskolc – Kérdésünkre felnőttek és fiatalok is választ adtak.
Elsőként Bertáné Batta Magdolna, óvodavezető mondta el gondolatait:
– Kicsi gyerekkoromtól fontos az életemben a hit, a vallás gyakorlása. Számomra komoly szenvedés, ha betegség miatt nem tudok elmenni a vasárnapi szentmisére. Ezt csak az érti meg, aki ebben mélyen benne él. Még a nyaralásainkat is úgy időzítjük, hogy vasárnap itthon legyünk és el tudjunk menni a templomba. Egész évben nem tartom a böjti napokat, de nagyböjt idején mindenképpen. Hamvazószerda és a böjti péntek fontos számomra, arra emlékeztet, Jézus mennyit szenvedett a pusztában. Az ő szenvedéseihez képest a nagyböjt részünkről pici áldozat. Kár lenne elhallgatnom, időnként előfordul, hogy elfelejtkezem a böjtről, de ez megbocsátható bűn, és ilyenkor egy jó cselekedettel helyrehozom a vétkemet, például kevesebbet internetezem. A böjt szerintem valamennyi mélyen hívő ember számára fontos, lelkileg is feltöltődünk, mélyebben nézünk magunkba, számot vetünk: mit teszünk magunkért és embertársainkért, hogy jobbá válhassunk?
Suszter Bianka, tanuló:
– Az idők folyamán sokat változott a véleményem e kérdésben. Kisebb koromban nem értettem, miért kell böjt idején lemondanom az édességről vagy a zenehallgatásról. Nem értettem, miért tartja a vallás rossz dolognak ezeket a mindennapi cikkeket, tevékenységeket. Mára megértettem, a böjt fontos célja, hogy megtanítson bennünket várakozni, amire igazán érdemes.

Közelebb kerülni az Úrhoz

Hódosi Zsuzsanna, tanuló a lelki készülődést emelte ki:
– Olyan felkészülési időszak ez, melyben látszólag ugyanazokat a dolgokat csinálom, iskolába járok, tanulok, ám lélekben mégis más, mert lélekben Jézus feltámadására, megváltásunkra készülünk. Ahogy Jézus is mondta, nem a külsőségekben kell, hogy látsszon, ha böjtölünk, hanem lelkileg kell erre felkészülnünk. Nekem sokat jelent, hogy ilyenkor kicsit oda tudok figyelni a belső dolgaimra, kilépek a hétköznapok monoton sodrásából és közelebb tudok kerülni az Úrhoz. Korábban nem fogtam fel, de minél idősebb vagyok annál jobban megértem, hogy mekkora áldozatot hozott értünk Jézus.
ÉM-BG, PGY


[related-post post_id=”3767018″]
[related-post post_id=”3767009″]
[related-post post_id=”3767045″]