Mit kell tudni az öntözésről, ha igazán forróság van

Akt.:
Mit kell tudni az öntözésről, ha igazán forróság van
Tavasztól őszig elég gyakran előfordulhat az, hogy a meleg napok után beköszönt a forróság. Ez nem csak nekünk, embereknek és a háziállatoknak kellemetlen, hanem a növényeket is megviseli.

A legrosszabb az a helyzet, amikor a levegő „áll”, és így a fülledt időjárás esete forog fenn. Ebben az esetben a növények nehezebben tudnak párologtatni, így a tápanyag-körforgás is sérül, ami nem tesz jót nekik. Igazság szerint ilyenkor mi nem is tudunk segíteni, mert a vizes permetezés csak átmenetileg hűti le a növényeket, utána párásabbá válik a szűk környezetük és újra átmelegszik a levegő.

A másik nehéz helyzet a növények számára, ha szárazság következik be. Tipikus lankadtsági tüneteket láthatunk, a vízhiány miatt lógni kezdenek a levelek, rosszabb esetben száradnak is. A vízhiányt könnyű pótolni: akár kútról, akár a városi vezetékes víz segítségével is öntözhetünk. A nagy hőségben a hajnali órákban célszerű öntözni. Ennek több oka is van:

  1. Egyrészt ilyenkor a legkisebb a párolgásból eredő öntözővíz-veszteség.
  2. Másrészt ekkor van a leghűvösebb, a kelő nap gyorsan leszárítja a növényekről a nedvességet, így a fertőzések esélye ekkor a legkisebb.
  3. A harmadik ok a kert használhatósága. Mire a kertet újra használnánk, az öntözővíz elszivárog és léphető lesz a talaj vagy a gyep, valamint nem csúszik a járófelület.

Az öntözővíz mennyisége mindig az aktuális hőmérséklettől függ és a növények növekedési állapotától. Ha még növekedésben vannak a hajtások vagy virágzik a növény, nagyobb a vízigénye, mint a pihenési időszakában. A cserepes és dézsás növényeknél fordulhat az elő, hogy esetleg túl sok vizet sikerül kijuttatni. Ha a fölösleges vizet nem távolítjuk el, akkor a nagy melegben ez a víz még fel is forrósodhat. A gyökerek élettani értelemben megfulladnak és meg is főnek így, ami ugyancsak a növény lankadásához vezethet. Azt hisszük, hogy száraz a növény, és az újabb vízadaggal a növényünk közelebb kerül a pusztuláshoz.

A különleges öntözési igényű növényekre is érdemes odafigyelni. A már többedik éve a házban növekvő Phalenopsis orchideák nyáron befejezik a virágzásukat és a levelek fejlesztését is. Ilyenkor hiába van nagy meleg, ezek a növények ilyenkor sem igényelnek több vizet, mert pihennek. Természetesen nem szabad kiszárítani őket. A fákon élő Tillandsia-k gyakrabban igénylik a megáztatásukat. A leanderek kifejezetten azt szeretik, ha a „lábuk” vízben áll. Az ő gyökereik fel fogják szívni a felesleges vizet napközben, nem annyira érzékenyek, mint a többi növény, ha már nagyok és kifejlettek. A broméliák ilyenkor jobban igénylik a levéltölcsérükbe a vizet, érdemes gyakrabban ellenőrizni őket. És bizony aszályos időjárás mellett a kertben még a szárazságtűrő növények is igénylik az öntözővizet. Őket inkább alkalmankénti nagyobb vízadagokkal, de ritkábban öntözzük meg.

Ha Ön is szeretné automatizálni, gazdaságosabbá tenni a kertje öntözését, vagy szeretné a teljes kertjét átalakítani, a Kertelünk Kft. ebben is segítségére lesz. A legszebb referencia munkáinkat a kertelunk.hu weboldalon találja.

– PR cikk –

Címkék: , ,


.
SZUPERINFO.HU