Mit tegyünk, ha jön a köd?

Fő a jól láthatóság
Fő a jól láthatóság
Miskolc – A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes.

A következő napokban az országban többfelé képződhet sűrű köd, ezért mind a gyalogosan, mind a járművel közlekedők figyelmét felhívja a rendőrség a körültekintőbb közlekedésre. Hiszen a ködös időben való tájékozódás és közlekedés nagyobb odafigyelést igényel.

Hajtsunk lassabban!

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.

Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét, valamint tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot, és lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől!

Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.

Köd esetén használjunk ködfényszórót! Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.

Közlekedésünk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik.

ÉM.
SZUPERINFO.HU