Frissítve:

Mozgalmas klubélet Döbröközön

Mozgalmas klubélet Döbröközön
Nem szokványos, hogy egy olyan kis település, mint Döbrököz, számos lehetőséget biztosít lakói számára a szabadidő tartalmas eltöltésére.

hiba beküldése

Ilyen például a fiatalok részére a Modern tánc-klub, a háziasszonyok és a lányok számára a Foltvarró-klub, valamint a helytörténet iránt érdeklődőknek az Interaktív Helytörténeti Klub.

A többszörös Európa-bajnok Balázs Barbara táncművész, sportedző tanítja a döbröközi fiatalokat modern táncokra, elsősorban a színpadi látványtáncra, melyből ő maga is Európa-bajnok lett mint táncos-koreográfus. Barbara néhány hónapja költözött Döbröközre, ahol hamarosan bekapcsolódott a település kulturális életébe is. A Döbrököz Község Önkormányzata azonnal fantáziát látott benne, így kihasználva a pályázati lehetőségeket, létrehozta az IKSZT-ben a Modern tánc-klubot a helyi fiatalok számára.

Megkérdeztük Barbarát, mit nyújt a klub a döbröközi fiataloknak?

Elsősorban jobban megismerhetik egymást, mert célom az, hogy egy összetartó jó csapatot, közösséget formáljak belőlük, el szeretném érni, hogy szeressenek mozogni, sportolni, fejlődjenek testben és lélekben is. A foglalkozásokon megismerik a különböző táncstílusokat, így megismerkedtek a modern tánccal, a jazz-tánccal, a hip-hop egyes lépéseivel, az akrobatikával, és természetesen a látványtánccal is.

Hányan táncolnak, hol tartanak a fejlődésben?

A csapat létszáma változó, átlagosan 15 lány vesz részt a táncórákon a 9 évestől a 14 évesig. Ezeken a heti rendszerességgel tartott órákon meg kell találnom az egyensúlyt, hogy mindegyik korosztálynak teljesíthető legyen a mozgásforma. A tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatalabbak ügyesebben megoldják az akrobatikus feladatokat, míg az idősebbek a ritmusos mozgásokban élveznek előnyt. Mára már egy koreográfia teljesen elkészült, melynek különlegessége lesz, hogy a gyermekek által kitalált mozgásanyagokból jött létre. Célul tűztem ki, hogy tavaszra egy félórás műsorral lepjük meg a községet. Már most kitűnnek a döbröközi kislányok közül olyan tehetségek, akik akár szólóban is színpadra állhatnak, később akár versenyeken is részt vehetnek.

2013. július 1-jével kezdte meg működését az Interaktív Helytörténeti Klub a döbröközi Községi Könyvtárban, melyet Farkasné Doszpod Aranka könyvtáros hozott létre. Milyen céllal és programmal alakult a klub?

Mára megváltozott a könyvtár szerepe, átalakult az olvasók igénye – ma már nem csupán olvasni jönnek a könyvtárba az emberek, hanem információs tudásközpontnak tekintik e közösségi teret, melynek aktív részesei is akarnak lenni. A döbröközi lakosság ma már szinte korra való tekintet nélkül napi szinten használja az internetet, ugyanakkor nem rendelkeznek megfelelő digitális kompetenciákkal.

Mitől interaktív ez a klub?

Interaktív a klub azért, mert a tagok a könyvtáros irányítása mellett maguk is részt vesznek a helytörténeti anyagok gyűjtésében, felkeresnek idős embereket, riportot készítenek, helyi mondákat, anekdotákat, fotókat, helyi szokásokat, helyi viseletet, helyi népi ételek receptjeit gyűjtik össze, melyeket rendszerezve megjelenítenek a honlapon. Egy remek 10-15 fős közösség jött létre, az általános iskolástól a nyugdíjasig, akik máris sok értékes anyagot gyűjtöttek össze, melynek feldolgozása jelenleg is tart.

A Foltvarró Klubról Selyem Attilánét a döbröközi IKSZT vezetőjét kérdeztük meg. Mit lehet erről a technikáról tudni?

A patchwork, vagy magyarul foltvarrás azoknak a textil munkáknak összesítő neve, melyeket különböző színű és mintájú szövetdarabokból mesterien állítanak össze. Szinte egytől egyig mind különleges és hangulatos design elem. Foltvarrással készülnek takarók, párnák, falvédők, terítők, és minden egyéb kiegészítő is.

Kiket szólít meg a klub?

Programelemünk azoknak a lányoknak és asszonyoknak szól, akik kedvet éreznek az új, a kreatív, a szép dolgok iránt. A foltvarrás a szabadidő hasznos eltöltése mellett közösségfejlesztő hatású is. A 7-10 fő kéthetenként találkozik a döbröközi IKSZT-ben, ahol Mihályi Györgyné, Veronkától megtanulnak kézzel-géppel öltögetni, illetve varrni. Különböző technikákat sajátítanak el (a különféle varrásokat hol, és hogyan kell használni). Megtanulják a gyűszű, a tű, az olló helyes használatát. A különböző színű anyagok és textilek összevariálása, növeli a kreativitást. Megtanulják az anyagok helyes felhasználását, kihasználását, hogy minél kevesebb maradék anyag menjen veszendőbe. Máris remek terítőket, párnákat, bevásárló táskákat és tűtartó dobozt készítettek az ügyes asszonyok.

Címkék: ,


További hírek a Dombóvár kategóriából
A Dombóvári Szuperinfó Reklámiroda új helyre költözött
Április 4. óta új irodánkban várjuk ügyfeleinket. tovább »
El kell végeznie Dombóvárnak az egykori Korona szálló állagmegóvását
A dombóvári önkormányzatnak bírósági határozat szerint is el kell végeznie a legszükségesebb állagmegóvást [...] tovább »
Segíts, hogy segíthessünk!
Évente egyre több gyerek tűnik el! 2011-ben több mint 10.000 bejelentett eset, 2012-ben 16.000 gyermek tűnt el. tovább »
Rendkívüli segítségre várnak a Fülöp-szigeteken!
Az UNICEF legfontosabb feladata katasztrófahelyzetekben a gyermekek és családtagjaik számára az életmentő [...] tovább »
Kiraboltak egy szekszárdi patikát
Kiraboltak egy szekszárdi gyógyszertárat kedden kora este. A rendőrségkéri, hogy aki a bűncselekménnyel [...] tovább »
A Dombóvári Múzeum új látnivalói
A Dombóvári Helytörténeti Múzeum raktár-épülete, újjárendezett mezőgazdasági ... tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Térdműtét miatt véget ért a Rapid Wien magyar labdarúgójának idénye
Budapest/Bécs - Térdműtét miatt véget ért az idény Szántó Tamás, az osztrák Rapid Wien magyar labdarúgója [...] tovább »
Nemzetek Ligája – Az UEFA 76 millió eurót oszt szét a résztvevőknek
Nyon - Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 76,25 millió eurót oszt szét a szeptemberben első alkalommal [...] tovább »
Női kosárlabda Magyar Kupa – Elsőként a Győr jutott az elődöntőbe
Budapest/Sopron - Elsőként a Győr jutott az elődöntőbe a női kosárlabda Magyar Kupában, miután a [...] tovább »
Az Újpest válogatott szélsője hat-nyolc hónapra kidőlt
Budapest - Simon Krisztián, az Újpest válogatott labdarúgója hat-nyolc hónapra kidőlt, miután a szombati bajnoki [...] tovább »
A Nemzetek Viadalán küzdenek meg Káluczék
Debrecen - Szombaton rendezi meg a Gönczi Team Nyíregyházán, a Continental Arénában nagyszabású, Nemzetek [...] tovább »
Kék Cápák: A háziverseny győztese volt kérdéses
Nyíregyháza - Döcögős kezdés után végül magabiztosan nyerte pénteki bajnokiját a Blue Sharks a férfi [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása