Múltidéző

Múltidéző
A siófoki BRTK Könyvtárban nyílt fórumot tartottak április 17-én délután, melyen a résztvevőknek lehetőségük nyílt egy kötetlen beszélgetésre, régi siófoki emlékeik felidézésére.

„Múltidéző – avagy ifjúságunk, emlékeink az egykori Siófokról” című nyílt fórum az idén többszörös jubileumát ünneplő város alkalmából jött létre.

A hagyományteremtő szándékkal rendezett találkozón sok idős siófoki lakos vett részt, akik egy baráti hangulatban telt délutánon oszthatták meg egymással múltbéli emlékeiket. A könyvtár igazgatónője, Dr. Kovács Emőke, és Krasznainé Szabó Katalin, könyvtáros nyitotta meg a fórumot, majd az igazgatónő felvetette kezdő témaként, hogy a résztvevőkben milyen gondolatokat, emlékeket ébresztett, mikor meglátták a fórum plakátját. Ezután sorra jöttek a régi, szép történetek Siófokon járt költőkről, helyi művészekről, a város korábbi épületeiről, a híres villákról. Számos vitatéma is felmerült a város átépítéséről, felújításáról, a villák és épületek restaurálásáról, helyi szobrokról, közterekről. A fórum egyik felszólalója szerint Siófok fiatal város, és ez az az időszak, amikor a helyi értékeket még meg lehetne őrizni.

Egy helyi egyesület létrehozásának ötlete is felvetődött, melynek tagjai közt törzsgyökeres siófokiak is szerepelhetnének, s többen szorgalmaznák egy helytörténeti múzeum megalapítását, ahol számos emléket be lehetne mutatni a régi városról.

A 150 éves fürdőváros emlékére egész évben számos helytörténeti, történelmi programmal és rendezvénnyel készül a város és a könyvtár, a múltidéző fórum megismétlését is tervezik, hogy ezzel a jövőben is megszólalási lehetőséget biztosítsanak a régi siófoki lakosoknak.

 

Milei Barbara.
SZUPERINFO.HU