Muskátli doktor lapul a kupakban

Muskátli doktor lapul a kupakban
Muskátli doktor lapul a kupakban
A virágcserép nem lehet elég nagy, kis cserépben a gyökerek nem tudnak jól fejlődni. mindenek előtt fontos az egészsséges szaporító anyag. A vírusos növénynek a permetszer nem, vagy csak alig használ.

Kiss Zoltán nyugdíjas kertész üzemmérnök – pedagógus. A balsai kiskertjében szezonban „muskátlierdők” virulnak más virágok mellett. A szaporítóanyagokat néha Ausztriából és Franciaországból szerzi be.

A Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán szerzett diplomát, jó ideig a tiszaberceli mezőgazdasági iskolában, később a balsai általános iskolában tanított. Kertes családi háza udvarán van egy kerti ház (filegória), akasztós, cserepes virágok csüngenek az építmény minden oldalán. Itt szokta fogadni rokonait,  barátait. A közelmúltban Hollandiából jöttek barátai. Tőlük is tudja: Hollandiában fajtánként minden virág palántához van speciális műtrágya.
Fontos a jó föld
A virágot szerető szekember néhány jó tanáccsal szolgál az olvasóknak. Mint mondta, mindenek előtt fontos az egészsséges szaporító anyag. A vírusos növénynek a permetszer nem, vagy csak alig használ. „A virágcserép nem lehet elég nagy” – mondja. Kis cserépben a gyökerek nem tudnak igazán fejlődni. Fontos a jó föld, egyes magházföldekben skandináv tőzeg is van. A tápanyag utánpótlására nagy gondot kell fordítani. A Muskátli doktor igen jó tápanyag, belőle egy kupaknyit kell önteni egy liter vízbe. Végül felhívta a figyelmet: hőségben naponta kell locsolni a virágokat.
– Nyéki Zsolt –.
SZUPERINFO.HU