Múzemi napok tizenegyedjére

Múzemi napok tizenegyedjére
Bihar megye – Hétfőn délután a nagyváradi Barokk palotában hivatalosan is megnyitották a XI. Körösvidéki Múzeumi Napokat. Gazdag programmal várják a közönséget egy egész héten át a szervezők.

Az ünnepélyes megnyitón Aurel Chiriac a múzeum igazgatója elmondta: a tizenegyedik évadjához érkezett rendezvénysorozat a közösség által várt eseménnyé nőtte ki magát. Az új székhely belsőépítészeti munkálatait a proiect Bihorral együttműködve Paolo Baldessari olasz építész fogja végezni, tudatta Chiriac. Sofronie Drincec, Nagyvárad, Bihar és Szilágy ortodox püspöke aláhúzta: egy közösség kulturális emlékezetéből nem hiányozhat a múzeum és hozzátette, hogy az ortodox egyház lehetőségeihez mérten segíteni fogja a kultúrintézményt. Tódor Albert Bihar megye alprefektusa hangsúlyozta, hogy a Körösvidéki Múzeum a megye tekintélyes intézményévé nőtte ki magát, míg Petru Filip Nagyvárad polgármestere azt emelte ki: a múzeum a közössség nagykövete, és el sem lehetne képzelni a várost a Körösvidéki Múzeum nélkül. A város “abból a szegénységből, amelyben jelenleg van” igyekszik segíteni a múzeumot, tette hozzá Filip. Dr. Rodica Matei Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeumának igazgatóhelyettese elmondta: megtekintette az múzeum új székhelyét és úgy ítélte meg, hogy az egy kivételes építmény, amely, annak ellenére, hogy azelőtt katonai célokat szolgált, alkalmas arra, hogy egy modern múzeumnak otthont adjon.

Globalizáció: veszély

Szathmáry Ibolya A Hajdú-Bihar megyei Múzeumok vezérigazgatója kifejtette: a két intézmény kapcsolata több mint harminc éves múltra tekint vissza, és az EU-csatlakozás új kihívások elé állítja őket. Ebben az új helyzetben a két intézmény a nagyobb országok technikájából, közönségkapcsolati, programszervezési tapasztalataiból sokat tanulhat. Hozzátette még, hogy a globalizáció nagy veszélyt jelent, és a múzeumoknak fontos szerepe van ennek ellensúlyozásában, ezért nagyon oda kell figyelni arra, “hogy mit mutatunk be saját hagyományainkból”, fogalmazott az igazgatónő. Roberto Togni a Trentoi Egyetem tanára a párizsi Pompidou központot állította követendő példaként az itteni múzeumi szakemberek elé, mondván: a párizsi épületkomplexumnak sikerült magához vonzania a fiatalokat, és ez lehet az váradi múzeum egyik feladata is. Cristian George Iscru, a Kulturális Minisztérium képviselője bejelentette: a tárca egyik prioritása a romániai kortárs művészet támogatása és megismertetése külföldön, főleg az Európai Unióban.

Pap István.
SZUPERINFO.HU