Nagy sikert aratott az állatvédelemről szóló film

Akt.:
R. Nagy Csilla kultúrantropológus munkája volt a nyertes film
R. Nagy Csilla kultúrantropológus munkája volt a nyertes film - © Fotók: Magánarchívum
Miskolc – A Menedék című alkotás elkötelezett állatvédők és gazdára lelt kóbor állatok közös történetét mutatja be.

R. Nagy Csilla kultúrantropológus, közösségfejlesztő, a Dialóg Egyesület tagja, munkája és családja mellett, már hét éve lelkes önkéntese a Miskolci Állatsegítő Alapítványnak. Filmjével szintén a MÁSA tevékenységét, ismertségét szerette volna segíteni, de alkotása nem versenyfilmnek készült. Egyáltalán nem számított rá, hogy az április 14-én rendezett II. Ceglédi Filmfesztiválon dokumentumfilm kategóriában első helyezést ér el.

Inkább riportfilm

„Eredetileg a MÁSA-nak akartam egy kis népszerűsítő anyagot készíteni. Viszont ősszel megfogalmazódott bennem, hogy ha már megcsináltam róluk ezt a filmet, akkor miért ne adjam be valahová, hátha továbbmegy a történet és hosszabb útja lesz. A Ceglédi Filmfesztiválon a felnőtt korosztályban több kategóriában lehetett indulni: kisjátékfilm, természetfilm, dokumentumfilm és animációs film, és hozzám a harmadik áll a legközelebb. Bár nem terveztem, hogy versenyeztetem az alkotást, ezért nem a dokumentumfilm jelleg dominál benne, hanem inkább egy riportfilm lett. Az emberek és állatok sorsának összefonódását szerettem volna bemutatni, és hogy az állatvédők ezt hogyan dolgozzák föl” – osztotta meg velünk az alkotó.

Nem volt forgatókönyv

A Menedék nemcsak azért különleges és hiteles, mert Csilla teljesen egyedül készítette, hanem mert a történet spontán módon, ott helyben állt össze.

a-ii-cegledi-filmfesztival-i-dija-1_650

„Éppen forgatásra készültem és hívták Horváth Ritát, a menhely vezetőjét, hogy ki kellene menteni két kiskutyát egy aknából. Akkor én egyből pattantam, hogy ez jó téma lesz nekem, de másképp, lehet, hogy benne sincs a filmben. Nagyjából a fejemben van egyébként, hogy mit szeretnék, viszont nincs hozzá forgatókönyv. A többieknél, akik még neveztek, általában volt egy stáblista, operatőr, rendező, külön vágó stb. Mosolyogtam, hogy legalább nekem nincs arra gondom, hogy megszervezzem a munkát, mert mindent egyedül csinálok. Ennek ellenére elég hamar összeállt a történet, csak háromszor mentem ki a helyszínre emiatt” – folytatta a mindenes rendező.

Adományokból élnek

A szakmai zsűri a film kapcsán kiemelte, hogy fontos társadalmi témát boncolgat. Megkérdeztük magát az alkotót, hogy mit jelent számára az állatvédelem. „Amikor gyesen voltam, még többet tudtam járni a telepre. Az elején rehabilitációval foglalkoztam. Létrehoztunk egy csoportot olyan állatok számára, akiken látszott, hogy nincsenek szocializálva vagy valami trauma érte őket. Később pedig már munka mellett önkénteskedtem, amikor időm engedte. Szerintem nagyon jó, hogy van Miskolcon egy olyan menhely, ahol nemcsak a városból, hanem akár száz kilométeres vonzáskörzetből is befogadják a kutyákat. A MÁSA olyan szervezet, amely tényleg csak az adományokból és az 1 százalékból tartja fenn magát. Örülök neki, hogy a filmfesztivál által például Cegléden így ismertebbé vált a munkájuk.”

Detzky Anna.
SZUPERINFO.HU