Negyvenmilliárdnyi adósságot vállal át tíz csongrádi településtől az állam

Negyvenmilliárdnyi adósságot vállal át tíz csongrádi településtől az állam
Negyvenmilliárd forintnyi önkormányzati adósságot vállal át az állam Csongrád megyében tíz településtől, az erről szóló megállapodásokat szerda délután írták alá az Államadósság Kezelő Központ, a pénzintézetek és a települések képviselői Szegeden – tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője az MTI-t.


Varga Márta közölte, a törvényi határidőn belül Csongrád megyében lezárult az a szerződéskötési folyamat, amelynek eredményeként az ötezer lakosúnál nagyobb települések részleges adósságátvállalása megtörténhet. Mórahalom, Csongrád, Makó, Hódmezővásárhely, Szentes, Mindszent, Kistelek, Sándorfalva, Szeged, és Algyő összességében csaknem 40 milliárd forint adósságtól mentesül.

Az érintett települések a pénzintézetektől kapott adatszolgáltatás alapján jelezték a Magyar Államkincstárnak a 2012. december 31-én fennálló adósságállományukat. Ezután a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértői konzultációsorozat keretében egyeztetett az önkormányzatokkal a február 28-áig esedékes átvállalási mérték meghatározása érdekében. Az ötezer lakosúnál kisebb települések esetében ez már korábban megtörtént.

B. Nagy László a megyei kormányhivatal vezetője a közlemény szerint hangsúlyozta, Csongrádban a tárgyalássorozat és a szerződéskötés is határidőn belül zajlott, így minden adminisztratív feltétel teljesült ahhoz, hogy a tíz önkormányzat részleges konszolidációja megtörténhessen. Az adósságátvállalás hozzásegíti a településeket ahhoz, hogy az eladósodottság – amely a korábbi évek finanszírozási rendszerének hibái következtében alakult ki – jelentősen csökkenjen, a felhalmozott hitel- és kötvényállomány terhe ne rontsa tovább az önkormányzatok költségvetését, ne akadályozza a kötelező feladatok színvonalas ellátását – áll a közleményben.

– MTI –.
SZUPERINFO.HU