Néhol már húszcentis a hó

  30 nov 2017

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint többfelé 10, néhol 20 centiméter körüli hóvastagságot mértek csütörtök reggel. Budapesten és több megyében további havazásra, illetve sok esőre figyelmeztetnek.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Faecbook-oldalán azt írta: hajnalban főként északon és a Dunántúl északnyugati felén fordult elő az eső mellett havas eső, hó. Nyugatról, síkvidékről eddig 1-4 centiméterről érkezett jelentés, de a Nógrád megyei Tolmácsról és Romhányból már 15-20 centiméter körüli hórétegről számoltak be észlelőik.
A meteorológiai szolgálat honlapjának adatai szerint a magasabban fekvő területek közül Kékestetőn 17 centiméteres a hó, Hárskúton 8, Lillafüred-Jávorkúton 4 centis a hó, és Bükkzsércen is hólepel alakult ki.
Az alacsonyabban fekvő településk közül Sopron Kuruc-domb mérőállomáson 12 centis, Kőszegen 8 centis, Szombathelyen 4 centis a hó.
A meteorológiai szolgálat csütörtök reggeli, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegység északi területén hullhat akár 8 centiméteres hó. Az 5 centiméter feletti hómennyiség kiemelten Nógrád és a Dunakanyar térségében valószínű, de az Észak-Dunántúl térségében is kialakulhat, főleg az Alpok lábánál. Az Északi-középhegységben és a Bakonyban 300-400 méter felett 5-15, a Börzsönyben, a Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-25, néhol 30 centiméter körüli friss hóréteg is kialakulhat. Ezen területektől délre a halmazállapot egyre inkább havasesőbe, esőbe megy át.
A havazás miatt Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Kiemelték továbbá, hogy a délnyugat felől vonuló csapadékzónából jellemzően délutánig a Zala-Veszprém-Fejér sávban, valamint késő délutánig Pest és Nógrád megyében várható az eddig leesett 10-25 milliméter csapadékon felül még mintegy 5-10 milliméternyi eső hullhat.
A sok eső miatt Budapestre, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést csütörtökre.
A meteorológiai szolgálat azt írta: estétől szárazabb levegő érkezik és gyengül a szél, emiatt nagy területen gyorsan fagypont alá csökken a hőmérséklet. Ez a napközben vizes, olvadó hóval érintett területeken lefagyást okozhat – hívták fel a figyelmet.
A hőmérséklet napközben 0 és plusz 5, a Dél-Alföldön 6-8 fok között valószínű. Késő estére mínusz 2 és plusz 3 fok közé hűl le a levegő.
– MTI –