Frissítve:

Nem a fegyverek váltják ki a gyilkos indulatokat

Egri Vitézlő Iskola tagjai fegyverbemutatóval kápráztatták el a megjelenteket. Fotó: Ebner Béla Egri Vitézlő Iskola tagjai fegyverbemutatóval kápráztatták el a megjelenteket. Fotó: Ebner Béla
Kötelességünk a magyar hadtörténelem bemutatása – jelentette ki Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója az intézmény legújabb fegyverkiállításának megnyitóján, melyen Pétervári István magángyűjtő kollekciója kerül a Dobó-bástyában a nagyközönség elé.

hiba beküldése

A tárlat jó példája annak, hogyan tud együtt gondolkodni és munkálkodni a gyűjtő és a múzológus szakembergárda.

– A jövőbe tudunk tekinteni, amikor megismerkedünk múltunkkal – jelentette ki megnyitó szavaiban Habis László polgármester, aki hozzátette, hogy vannak fegyverek, melyek szimbolikus jelentéssel és jelentőséggel bírnak. Ilyennek említette Dobó kardját, mely a város főterén, Stróbl Alajos szoborkompozícióján mutat az egri csillagok felé. A városvezető véleménye szerint most, a Gárdonyi emlékévben különös jelentőséggel bír az Egri Csillagok, melynek üzenete a hazaszeretetről, a bátorságról szól.

Dr. Kedves Gyula, a Hadtörténeti Múzeum történésze a tárlatot méltató szavaiban kiemelte, hogy két fontos szempontnak kell egy kiállítás elképzelésekor és megalkotásakor figyelemmel lenni. Az egyik, hogy kapcsolódjon a hely szelleméhez, a másik, legyen sokszínű és érdekes mindaz, ami a látogatók szeme elé kerül. Itt, az egri várban, ahol a hősiség árad minden kőből, nem is lehet vitás, hogy a legjobb helyen vannak e fegyverek, s láthatóan ez alkalommal kiválóan talált egymásra a gyűjtő és a muzeológus, hogy mind érdekesebben mutathassa be a gyűjteményt. Ez az az út, melyet elsősorban a vidéki múzeumok találtak meg jó érzékkel, amikor magángyűjtemények gazdag, a nagyközönség számára alig hozzáférhető anyagát tárják a nagyközönség elé.

Kedves Gyula kitért arra is, hogy a fegyverekre nem csak mint gyilkos eszközökre szabad tekintenünk, hisz nem a fegyverek váltják ki a gyilkos indulatokat. Sőt, azok sokkal többet hordoznak. rajtuk keresztül figyelhetjük meg az emberi szellem fejlődését, azt, hogyan is talált az emberiség újabb s újabb technikai megoldásokra, melyek természetesen nem csupán a fegyverkovácsok keze nyomán hasznosultak az elmúlt századok során. Figyelmeztetett arra is, hogy a fegyverek nem váltják ki a háborúkat, sőt a tartós béke zálogai. 

A kiállítás megnyitóján az Egri Vitézlő Iskola tagjai, mint a katonai hagyományőrzés legfőbb egri letéteményesei, Dobó István mai örökösei, rögtönzött fegyverbemutatóval kápráztatták el a megjelenteket, akik ezt követően megtekintették, a kiállítást, melynek tematikája geográfiai alapon nyugszik, s amit érdemes fölkeresni a Dobó-bástyában. 

 

Tekintse meg képgalériánkat!
.
SZUPERINFO.HU
Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása