Nem bikák, Bikavérek párbajoznak szombaton a Gerbaud-ban

Akt.:
Az egri borászválogatott fehér mezben, de lobogó harci kedvvel és elszántsággal indul a csatába.
Az egri borászválogatott fehér mezben, de lobogó harci kedvvel és elszántsággal indul a csatába.
Il Momento Della Verita! Igen, végre eljön az igazság pillanata! Most aztán bizonyosan kiderül, hol is készül az igazi Bikavér. Eger-Szekszárd Bikavér párbajt rendeznek ugyanis szombaton Budapesten a Gerbaud Házban. 

Ha pont nem is kerül az ősi vita végére, de néhány vörös bikavér-petty biztosan helyt kap bizonyos fehér mezeken szombaton a Gerbaud Házban, ahol a két – Bikavéreiről híres – borvidék válogatottjai csapnak össze, poharakkal a kézben. Olyan bikaviadal lesz ez, ahol ugyan szemtől szemben állnak a felek, de nem a bika és a torreádor néznek farkasszemet egymással. E párviadalon ugyanis ha nem is nemzeti, de borvidéki válogatottak feszülnek egymásnak. Egri és szekszárdi borászok mérik össze őseiktől örökölt tudásukat, tehetségüket és persze Bikavéreiket.

Az egri kezdőcsapat fehér mezben, a következő, igen erős összeállításban lép az aréna homokjára:  Bolyki, Csutorás, Tóth 1 Ferenc, Gál 1 Lajos, Gál 2 Tibor, Hagymási, Hangácsi, Juhász, Kovács N., Kutyahegyi, Sike, Simkó, Simon, Lőrincz, Varsányi. A csapat felkészítője és edzője, társadalmi megbízatásban Kenyeres Zoltán.

A szekszárdi alakulatot is viszonylag jó nevek alkotják.

Ők a Bodri, Bősz, Eszerburger, Fritz, Heimann, Lajvér, Mészáros, Sebestyén, Takler, Vesztergombi és Vida összeállításban próbálják visszaverni az egri hősök meg-megújuló rohamait.

Mindezt teszik persze a megjelenő, remélhetően szépszámú publikum örömére, melynek huszonnyolc bort lesz alkalma megízlelni. Egyben persze feladatokat is rónak majd a borkóstolókra, akik jelen esetben nem csak mint valamely szurkolótábor tagjai, esetleg semleges nézők, de mint bírók is szerepet kapnak a Gerbaud-Arénában.

De fordítsuk komolyra a szót!

A Bikavér hungarikum, mely egy kiváló minőségű, évszázados hagyományokra épülő, egyediséggel bíró, és kizárólag az Egri és a Szekszárdi Borvidéken termelt többféle kékszőlőből készült borházasítást rejt. Közösen fontos hagyomány, hogy a borban egyik szőlőfajta sem dominálhat. A bikavér Magyarország legfontosabb vörösbor fajtája. 

A Bikavér Egerben a kadarka szőlőfajtára alapozott testes, erősnek tartott bor volt régebben, azonban a filoxérát, majd a világháborúkat követő változások nyomot hagytak a bikavér összetételén és karakterén. Ma az Egri Bikavér jellemzően a magyar fajták közül kékfrankos (amelyből legtöbbnek kell lenni a házasításban), portugieser, kadarka, a nemzetközi fajták közül cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, blauburger, valamint újabban a pinot noir és shiraz (syrah) fajták borának változó arányú házasítása.

A Szekszárdi Bikavér harmóniáját a 19. század során szintén a borvidék klasszikus szőlőfajtájának, a kadarkának különböző változatai adták. A ma újra élettel feltöltődő Szekszárdi Bikavérből továbbra is elmaradhatatlan és meghatározó súlyú a kékfrankos és a kadarka (minimum 40 %), míg a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot szőlőfajták mögött maximum 10 %-ban kerülhetnek bele egyéb fajták, és legalább egy éves ászkolás után kerülhet palackba.

Eger és Szekszárd borászainak közös célja a Bikavér hírnevének újbóli megerősítése, a hagyományok előtti tisztelgéssel újraértelmezni, egyfajta hungarikumként kiemelni a többi kiváló magyar bor közül. Ennek ad teret az Egri Borászati Klaszter és a Szekszárdi Borászok Céhe kezdeményezése, hogy a Bikavér, származzon akár Egerből vagy Szekszárdról egy helyen mutatkozzon be a fővárosban. Ezért a két szervezet 2013-ban Budapesten először, de hagyományteremtő szándékkal rendezi meg közös borbemutatóját.

Persze azért mi, egriek pontosan tudjuk, hogy a Bikavér, az egri! De az egri borászválogatott tagjai, mint jó sportemberekhez illik, ott lesznek a Gerbaud-ban hogy minden kétkedőt meggyőzzenek erről…

Hajrá Egri Bikavér!

EGRI PINCÉSZETEK NÉVSORA:

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok
Csutorás Pince
Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete
Gál Lajos Pincészete
Gál Tibor Pincészet
Hagymási Pincészet
Hangácsi és Fia Szőlőbirtok
Juhász Testvérek Pincészete
Kovács Nimród Winery
Ostoros-Novaj Bor Zrt. – Kutyahegyi Pincészet
Sike Pincészet
Simkó, Kőporos Borászat
Simon Pincészet Eger
St. Andrea
Thummerer Pince
Varsányi Pincészet

SZEKSZÁRDI PINCÉSZETEK NÉVSORA:

Bodri Pincészet
Bősz Adrián
Eszterbauer Borászat
Fritz Pincészet
Heimann Családi Birtok
Lajvér Borház Kft.
Márkvárt Pince
Mészáros Pál Borház és Pince
Sebestyén Pince
Takler Pince
Vesztergombi Pince
Vida Családi Borbirtok.
SZUPERINFO.HU