Nem tombol még az influenza megyénkben

Akt.:
Nem tombol még az influenza megyénkben
Dr. ifjabb Wernigg Róbert megyei tisztifőorvos tájékoztatása szerint a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2013. január 7. és 13. között Heves megyében 180 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megbetegedéseket ezen a héten a Hatvani, Gyöngyösi Kistérségi Népegészségügyi Intézet, valamint az Egri, Bélapátfalvai, Pétervásárai Kistérségi Népegészségügyi Intézet illetékességi területéről jelentettek. A Füzesabonyi, Hevesi Kistérségi Népegészségügyi Intézet területéről továbbra sem jeleztek megbetegedést.

A betegek 28,2%-a a 15-24 évesek, 28,1 %-a a 25-34 évesek, 25%-a a 35-59 évesek, 9,4%-a a 10-14 évesek, 3,1%-3,1%-a a 60 éven felüliek és a 6-9 évesek, míg szintén 3,1%-a az 1-2 évesek korcsoportjába tartozott, de nem jeleztek megbetegedést az 1 éven aluliak, valamint a 3-5 éves gyermekek között.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat háziorvosai két betegtől küldtek be vizsgálati anyagot az Országos Epidemiológia Központ Légúti Vírus Osztályára virológiai vizsgálatra, ahol az egyik mintából Influenza A vírust mutattak ki. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 2. héten nem érkezett jelentés.

Megyénkben még nincs influenza aktivitás.

Ebben a szezonban megyénk 42 000 adag térítésmentes FLUVAL AB, valamint 150 adag, 3 éven aluliaknak készült Vaxigrip Junior influenza oltóanyagot kapott az úgynevezett rizikócsoportok részére. A vakcinát a rizikócsoportok tagjai térítésmentesen elérhetik a háziorvosi rendelőkben. Természetesen térítéses oltóanyag is rendelkezésre áll, amit a gyógyszertárakból szerezhetnek be vény ellenében mindazok, akik nem tartoznak valamely rizikócsoporthoz. Az oltóorvosok 2013. január 10-ig adták le első jelentésüket a térítésmentes influenza elleni védőoltásokról. Eszerint a Fluval AB oltóanyag 64,5%-át már felhasználták. Ebből a legtöbb oltóanyagot a 65 éven felüliek (egészségi állapotuktól függetlenül) oltásához használták fel (57,9%), s jelentős a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők (14,7%), valamint a krónikus légzőszervi betegségben (7,8%) szenvedők által kapott mennyiség.

Az első jelentés adatai alapján 1162 diabéteszes és 752 egyéb anyagcsere-betegségben szenvedő (súlyosan elhízott) ember, 54 várandós, tovább 97, a gyermekvállalást tervező nő részesült védőoltásban.

Egészségügyi dolgozók közül 862 fő, szociális dolgozók közül 360 fő kapott védőoltást..
SZUPERINFO.HU