Nem volt elég áram Magyarországon – RTL Klub

Hétfőn 40 percig nem volt elég áram Magyarországon, miután leállt a Mátrai Erőmű egyik blokkja. A magyar áramelosztásért felelős MAVIR Rt. vezetői szerint azért nem volt elég a tartalék-energia, mert egyszerre több erőműben is üzemzavar volt. A kimaradás lakossági fogyasztókat is érintett.

Hétfőn negyven percig nem volt elég áram az országban. A Mátrai Erőmű blokkja kedden már ismét teljes kapacitással üzemelt, de már most számítani lehet újabb leállásra. A szakemberek azt ígérik, nyárra lesz elég áram, ám a hétfőihez hasonló üzemzavarok esetén a biztonságos áramszolgáltatást csak újabb erőművek építésével lehet megoldani.

A széntüzelésű erőműveknél éves viszonylatban 3-4 százalék között mozog az üzemzavari órák száma – mondta az RTL Klub Híradójának Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatója.

Ezért is kell a tartalék. Hiába volt azonban 400 megawattnyi plusz áram a rendszerben, a magyar áramellátást irányító budapesti központban tehetetlenek voltak a szakemberek, ugyanis nemcsak a mátrai erőmű teljesítménye esett. A paksi atomerőmű egyik blokkja is állt, Oroszlányban is dolgoztak egy hiba elhárításán, és Tiszaújvárosban is üzemzavar volt. Így több mint 600 megawatt esett ki. Nem tehettek mást, kevesebb áramot adtak az áramszolgáltatóknak, és így a fogyasztóknak.

A védett fogyasztói körön kívüli fogyasztók közül statisztikai alapon választottunk ki. Mindenki sorra kerül egyszer – mondta az RTL Klubnak Vinkovits András, a MAVIR Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nem az történt tehát, hogy az ország egy részén egyáltalán nem volt áram. Minden áramszolgáltató kevesebb áramot kapott, és így bizonyos ipari és lakossági fogyasztókat is kikapcsoltak. Hogy hol és mennyit, azt a MAVIR-nál kedden még nem tudták megmondani..
SZUPERINFO.HU