Nemzeti jelképeink – Dombóvár

Akt.:
Nemzeti jelképeink – Dombóvár
Évkezdő első kamarakiállításunkat – a továbbra is fűtéshiányos Dombóvári Helytörténeti Múzeum helyett – a befogadó Művelődési Ház Kávézójának Kamaratermében rendezzük s nyitjuk meg 2013. január 22-én, délelőtt 11 órakor.

A tárlatnak apropót ad, hogy 190 évvel ezelőtt alkotta meg Kölcsey Ferenc nemzetünk Himnuszát, melyet később már Erkel Ferenc díjnyertes dallamaival ismerünk. Az OSZK Kézirat- és Zeneműtárától kapott nemes másolatok mellett eredeti Kölcsey Ferenc kéziratokat is kaptunk Nyíregyházáról, a Megyei Levéltártól!

Mindemellett a dombóvári származású, egy jó ideje már Nagyatádon élő és határainkon túl is neves gyűjtő: Steiner Józsefné Szigeti Ilona asszony 38 lapon feldolgozott 70 db képes lap, képes levelezőlap és számos fénykép-különlegessége is látható lesz – a Himnusz ihlető szerepe mellett – a Szózatról, valamint további legfőbb nemzeti jelképeinkről.

Az új Alkotmány, Magyarország Alaptörvényének egy díszes példánya s múzeumunk egyedi tárgyai mellett az (1993-tól szintén e naphoz kötődő) Apáczai Csere János-díj két dombóvári birtokosának, sajnos már csak néhai kiváló pedagógusának: dr. Farkas Jenőnek és Dr. Szőke Sándornak relikviái is láthatók lesznek február 1-ig.

A megnyitón műsort a Kapos Gyermekkar 8. osztályos Vegyes Kamarakórusa ad Főbusz Nóra tanárnő vezetésével.

Beszédet mond: Kaszás Zoltán, a KIK dombóvári tankerületének igazgatója .

Mindenkit szeretettel hívnak és várnak a rendezők, szervezők s a házigazdák,- a megnyitó és a nap ünnepi műsorai mellett tanórák és közösségi beszélgetések színteréül is ajánlva kiállításunkat! Művelődési Ház NKft. Dombóvár, Hunyadit ér 25. (önálló honlap és facebook-oldallal)

Támogatók és múzeum-barátok közreműködésével rendezte: dr. Kriston Vízi József.

Szaporodnak a Dombóvári Művelődési Házban január 22-én, kedden délelőtt 11-kor nyíló “Nemzeti jelképeink – jeles személyek tárgyai” című kiállításunkhoz érkező újabb adományok, adatok. Az egyik legfrissebből – majd – kiderül, hogy Kölcsey Ferencnek mi köze is volt közvetlenül Tolna vármegyéhez, közvetve pedig Dombóvárhoz is. Annyit elárulhatunk, hogy 175 évvel ezelőtt…

Nos, a meglepő és örvendetes anyagot Kaczián János ny. levéltárosnak, a Tolna megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület elnökének köszönhetjük!

A kép mellé csatolt dokumentum (másolat) s még néhány további eredeti irat a Magyar Országos Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Levéltárának jóvoltából kerül bemutatásra február 1-ig!

Címkék: ,


.
SZUPERINFO.HU