NGM: haladékot kérhetnek a szabálytalanul gazdálkodó pártok

  10 jan 2018

Budapest – Féléves felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel – július 1-i kezdettel – a Magyar Államkincstár a tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártoknak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.
A közlemény szerint az érintett pártok számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Államkincstár vezetőivel.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítását követően a tiltott párttámogatásnak megfelelő összeget az érintett pártoknak kell befizetniük, az ennek megfelelő összegű büntetés érvényesítése a Magyar Államkincstár feladata – írták.
A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy mindezek figyelembe vételével ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően, így az ÁSZ által előírt fizetési kötelezettségek a pártok választások előtti költségvetési gazdálkodását és a kampány támogatásokat nem érintik – írták.
Hangsúlyozták, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani, a politikai pártoknak is, a törvénysértés következménye alól felmentést adni senkinek nem lehet.
“Az érintett politikai pártokat felszólítjuk arra, hogy a törvénytelen gazdálkodás miatti befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről kezdeményezzenek egyeztetést a Magyar Államkincstárral, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal” – áll a közleményben.
– MTI –