Önnálló gondolkodásra sarkalni

Önnálló gondolkodásra sarkalni
Szatmár megye – Soltész Miklós országgyűlési képviselő Budapestről, a Fidesz MPSZ–KDNP frakciószövetség Népjóléti Kabinetjének a vezetője is részt vett a Hadadon megrendezett családvédelmi konferencián.

Soltész Miklós, országgyűlési képviselő a legutóbbi, 2006. évi országgyűlési választásokon Pest megyei területi listán szerzett mandátumot. Május 30-tól az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság alelnöke. Arra a kérdésünkre, hogy miért fogadta el a hadadi szervezők meghívását, a követlezőket felelte: „Mindig szívesen jövök Erdélybe, legyen szó ünnepségről, találkozóról. Erdélyt természetesen mint gyűjtőfogalmat szoktam használi, s értem ez alatt ugye a Partiumot, a Bánságot és Erdélyt. Erről a konferenciáról is szép emlékekkel térek haza. A hadadi házigazdák minden előadót megleptek egy házikenyérrel. Jó választás volt, az ajándék illik a rendezvény szellemiségéhez.”

Keresztény értékrend

Soltész Miklós, a Kereszténydemokrata Néppárt színeit képviseli a Magyar Parlamentben. A párt elnevezésében benne foglaltatik az, hogy keresztény. Arról a sokak által hangoztatott közhelyről, hogy „a hívő ember ne politizáljon”, a képviselőnek a következő a véleménye: „Erre a politikailag elcsépelt frázisra csak azt tudom válaszolni, hogy aki a közéletben szolgál lehetősége van arra, hogy a betegek, a fogyatékos emberek jogait képviselje, s ez szerintem egy keresztény ember kötelességei közzé tartozik. A másik amire tudatosan törekedni kell a politikusoknak, az az, hogy a politikai életben lévő kísértéseknek ellen tudjon állni. A legkissebb vesztegetéstől a legnagyobb korrupcióig. Ez nehéz, de küzdeni kell ellene.” — hangsúlyozta Soltész.

Az egyházak szerepe

 „Az egyházaknak nagy szerepe van abban, hogy segítse az embereket, elsősorban itt a hitéletre gondolok, de lehet az fizikai segítség is. Iskolákon–, idős otthonokon keresztül, a fogyatékos emberek jogainak és életminőségének a javításán keresztül, nagyon sokféleképpen lehet az embereken segíteni. A mindenkori kormányoknak természetesen támogatni kell ezt a munkát. Azt viszont fontosnak tartom aláhúzni, hogy a segítségnyújtás mindig kétirányú kell hogy legyen. Ha segít a Kormány, a segélyezetteknek is kell tenni azért, hogy felemelkedjenek. Azért, hogy azok az állampolgárok, akik adójukkal, fizikai vagy szellemi mukájukkal hozzájárulnak a segélyezettek felemelkedéséhez, ezek az emberek ne fizessek és ne dolgozzanak hiába. A felemelkedésen nem az anyagi részt értem. Hanem azt, hogy a szegénységből kiemelkedett ember lehetőség szerint ne szoruljon rá más könyöradományára, független tudjon maradni nemcsak az életvitelét, hanem a gondolkodásmódját illetőleg is. Azt fontos kihangsúlyozni, hogy aki önnálóan tud gondolkodni, annak előbb vagy utóbb véleménye is lesz. Ebből következik az, hogy a gondolkodás tettekre sarkalja, és amit ő valósított meg, azért felelőséget vállal. Az ilyen embert nem lehet értéktelen üzenetekkel fertőzni” — válaszolt érdeklődésünkre Soltész Miklós képviselő.

Karikás Enikő.
SZUPERINFO.HU