Nyártól szelektíven gyűjtjük a hulladékot Kónyban

Nyártól szelektíven gyűjtjük a hulladékot Kónyban
Kónyban megtelt a Faluház, az önkormányzat a szokásos évi közmeghallgatásra hívta a falu lakóit, amit az új hulladékgazdálkodási rendszerről tartott tájékoztatóval kezdtek.

Aller Imre polgármester köszöntötte a megjelent kónyiakat és a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás képviselőit.

Sólyom Tibor, a hulladékgazdálkodási társulás munkaszervezetének vezetője tájékoztatta a nagyszámú megjelentet a 2013 év során bekövetkező jelentős változásokról. Elmondta, hogy a projekt 2005-ben a tervezéssel kezdődött, a régi lerakók rekultivációjával folytatódott, és az idén a hulladékgyűjtés és szállítás új módszerének bevezetésével zárul. Ehhez a lakosok új edényzetet kapnak, hulladékudvarra és hulladékgyűjtő szigetekre vihetik a szelektíven gyűjtött hulladékot. Cél, hogy minél több hulladékot hasznosítsanak újra, és minél kevesebbet helyezzenek el a lerakókon. A rendszer üzemeltetését pályázaton a Rekultív kft nyerte. A szelektíven gyűjtött, és a különféle lerakóhelyeken elhelyezett hulladékokért a lakosságnak nem kell fizetni, csak a kukából háztól elvitt hulladékért.

Hancz Attila, a Rekultív kft ügyvezetője elmondta, hogy a hulladékudvarokba 13 féle hulladékot vihetnek be az emberek, ezek közül csak kettő, az építési törmelék és a veszélyes hulladékok után kell fizetni. Zöld hulladékból évente 2 köbméter helyezhető el ingyenesen.  Az évi egy lomtalanítás ezután is fennmarad.

Aller Imre kiemelte, hogy az eredetileg tervezett 24 hulladékudvarból, csak 10 valósulhat meg, de ezek közt ott van a kónyi is. A faluban tehát megépítik a létesítményt. Ez nagy könnyebbég a helyieknek. A hulladékudvar mellett 3 hulladékgyűjtő szigetet is kialakítanak a községben. Ott papírt, üveget, műanyagot helyezhetnek el térítésmentesen.

A fórum után megtartott közmeghallgatásról külön cikkben tájékoztatjuk olvasóinkat.

(Forrás: infoRábaköz)

Címkék: ,


.
SZUPERINFO.HU