Egyik legértékesebb tavunk, a Hévízi-tó

Egyik legértékesebb tavunk, a Hévízi-tó

heviz2_opt

A Hévizi-tó Európa legnagyobb melegvízű gyógytava, amely különleges tőzegképződményű mederben létrejött állóvíz.

A barlangforrás vízhozamának köszönhetően a tó vize körülbelül három nap alatt teljesen kicserélődik. Állandó meleg hőmérséklete 24-30 C közt ingadozik, ezért télen is alkalmassá teszi a fürdőzést. A tó egyedi élővilággal rendelkezik, különleges látvány a tóba telepített vörös tündérrózsa.

A tó vize gazdag olyan esszenciális gázokban, mint a metán, kénhidrogén vagy szénsav, amelyek apró buborékok formájában rakodnak le a fürdőzők bőrén. A gázok a bőrön át felszívódva különleges életműküdést serkentő hatást fejtenek ki. A tóban található gyógyító iszap olyan szervetlen anyagokból áll, mint a mészkő, kvarc, földpát, csillám vagy amfiból, amely kristályok ingerlik a bőrfelületet. Az iszap szerves anyagai (kalcium, nátrium, magnézium, szilícium, vas, alumínium és titán szulfát, hidrogén-karbonát) növelik a tó gyógytulajdonságait.

A tó vize leginkább a reumatikus megbetegedésekre van jó hatással. A kezeléssel érdemes megvárni a kezdeti akut állapot elmúltát. Törések, zúzódások, esetleg balesetből eredő sérülések után nagyon hatékony a tó vize, gyorsítja a gyógyulást és csökkenti a fájdalmat.

Nőgyógyászati műtétek után (kivéve a daganatos megbetegedéseket) a tó vize segíti a lábadozást, teljessé teszi a gyógyulást. A tó iszapja kiválóan alkalmas gyulladások kezelésére is. Alkalmazásával enyhül a fájdalom és gyorsul a gyógyulási folyamat.

Ha a hévizi tó iszapját rendszeresen használjuk pakolásként, akkor nagyban hozzájárulunk bőrünk feszességének, fiatalságának megőrzéséhez.

Orvosunk tanácsát érdemes mindig kikérni, így biztosan a nekünk leginkább eredményes kezelést vehetjük majd igénybe, illetve megtudhatjuk, ha valamiért nekünk a termálvíz ellenjavallt.Óbuda-Békás.
SZUPERINFO.HU