Hiába az új személyi: sokan még mindig nem jól használják

Hiába az új személyi: sokan még mindig nem jól használják
A legfrissebb adatok szerint január elseje óta már több mint 500 ezren igényeltek e-személyit. Az új igazolványhoz az eddig megszokott adatokon felül akár elektronikus aláírást is igényelhetünk díjmentesen.

uj szemelyi Fotó Máthé_opt

  • A legfrissebb adatok szerint január elseje óta már több mint 500 ezren igényeltek e-személyit.

Az új igazolványhoz az eddig megszokott adatokon felül akár elektronikus aláírást is igényelhetünk díjmentesen. Ennek ellenére az igénylési adatok azt mutatják, hogy kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.

Annak, hogy az új igazolványoknál az elektronikus aláírás nem túl népszerű, két oka is lehet. Az egyik az, hogy kevesen tudják, hogy mire is lehet ezt használni, a másik pedig az, hogy nem túl rugalmas a használata – mondta a Pénzcentrumnak Almási János, a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetségének elnöke.

Az elektronikus aláírás használatával gyorsabban elintézhetjük az ügyeinket. Ugyanis nem mindegy, hogy egy-egy szolgáltatóval a kommunikáció egy hónapot, egy hetet, vagy esetleg csak egy percet vesz igénybe. Emellett pedig az elektronikus aláírás használatával kapcsolatot tudunk tartani a szolgáltatókkal, pénzintézetekkel a nyitvatartási időn kívül is.

Az e-személyi igazolványhoz rendelt e-aláírást mind magánügyben (pl. szerződések aláírása), mind közigazgatási ügyekben (pl. űrlapok, beadványok aláírása) használhatjuk.

Érdemes azonban tudni, hogy a tanúsítvánnyal alkalmanként legfeljebb 10 ezer euróig vállalhatunk kötelezettséget (azaz egy 4 millió forintos gépjármű adásvételi szerződést már nem köthető meg vele).

Fotó: MTI/Máthé ZoltánÓbuda-Békás.
SZUPERINFO.HU