Kötelező a parlagfű kaszálása

Kötelező a parlagfű kaszálása

parlagfu_opt

Júliustól októberig 15 ezer forinttól 5 millióig terjedő bírságot szabhat ki a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Növény- és Talajvédelmi Főosztálya annak, aki elmulasztja a parlagfűkaszálást saját ingatlanján.

Sok helyen már tavasszal kihajtott a parlagfű, virágzása a nyár második felétől várható. A parlagfűkaszálást törvény írja elő, amit minden év június 30-áig kötelező elvégezni. Júliustól októberig olyan rendszerességgel kell a parlagfüves területeket kaszálni, hogy azon virágbimbó ne alakuljon ki.

Ha az ellenőrök a tulajdonos ingatlanján virágzó parlagfüvet találnak, kényszerkaszálásra kötelezik, és jelentős, 15 ezer forinttól 5 millióig terjedő bírságot szabnak ki. Belterületen a kerületi jegyző, a kerület külterületén a Földhivatal illetékes a bejelentések felderítésében.

A bejelentésekben a parlagfűvel borított helyet pontosan kell megjelölni, az utca és házszám feltüntetésével. Ezt követően a hatóság helyszíni szemlét tart, hogy valóban virágzó parlagfű található-e a területen. A virágzó parlagfű esetén az illetékesek lekaszáltatják a területet, amelynek költségeit a földhasználónak kell állnia. Ha a bejelentés alaptalan, de a megjelölt helyen egyéb virágzó allergén gyomnövények vannak, a belterületi tulajdonosok felszólítást kapnak a jegyzőtől, aki rövid határidőn belül kaszálásra kötelezi az érintettet. Amennyiben a gyommentesítés határidőre sem teljesül, a Kormányhivatal bírságot szab ki.Óbuda-Békás.
SZUPERINFO.HU