OGY – Hende Csaba: Olaszországtól is vehet helikoptereket a honvédség

Akt.:
Budapest, 2013. január 22., kedd (MTI) – Egy nemrégiben, a miniszterelnök által jóváhagyott felhatalmazás értelmében akár Olaszországtól is vehet helikoptereket a honvédség – derült ki Hende Csaba honvédelmi miniszter írásbeli válaszából, amelyet hétfőn tettek közzé az Országgyűlés honlapján.

Németh Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő Hende Csabához intézett kérdésében úgy fogalmazott: “Elrugaszkodott ötletnek tartja-e középtávon az olasz Agusta Al29-es helikopter típus (esetleg annak török verzióját) beszerzését 2014 utánra? Hiszen akkor már a Mi-24-es helikoptereink is üzemidejük végéhez érnek” – tette hozzá.

A miniszter szerint a felhatalmazás értelmében Magyarország és Olaszország között lehetőség nyílik “széles körű katonai együttműködés kialakítására”. Közölte: “ez az együttműködés többek között vonatkozhat kifejezetten katonai alkalmazásra gyártott helikopterekre is”.

Hende Csaba rövid válasza végén elismerte, hogy a kérdésben említett Agusta típuscsaládnak valóban van a meglévő harci helikopter kiváltására alkalmas változata.

Németh Zsolt kérdéséből kiderült, hogy a miniszterelnök tavaly december 17-ei határozatával nyílt lehetőség az olasz kormánnyal való katonai együttműködés kialakítására és haditechnikai eszközök átadásáról szóló tárgyalások megkezdésére.

Hende Csaba január elején az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, hogy még az idén döntés születhet a katonai helikopterek beszerzéséről. Hozzátette, a világviszonylatban is jól képzett honvédség “kifutó” haditechnikát kezel, ezen eszközök közé tartoznak a helikopterek is.

A tárcavezető jelezte, nem kizárólag hadi felhasználású helikoptereket szeretnének, hiszen a szállítójárművek – amelyekből a hatvanas-hetvenes években vásároltak – is hamarosan tönkremennek. A gépek hiánya miatt a honvédség nem tud segíteni a katasztrófahelyzetekben, az árvízi védekezésben és a tűzeseteknél. Tehát elsősorban ezért kellenek helikopterek, nem azért, hogy “a katonák játszadozhassanak velük” – mondta akkor a miniszter.

 .
SZUPERINFO.HU