Önkormányzatok – Szolnok megyében átlagosan az adósságok közel 60 százalékát vállalják át az ötezernél több lakosú településektől

Önkormányzatok – Szolnok megyében átlagosan az adósságok közel 60 százalékát vállalják át az ötezernél több lakosú településektől
Szolnok, 2013. február 27., szerda (MTI) – Jász-Nagykun-Szolnok megyében az ötezernél nagyobb lélekszámú települések esetén átlagosan az adósságállomány közel hatvan százalékának rendezését vállalta át az állam – jelentette be Szalay Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője, Szolnok polgármestere az adósságrendezési dokumentumok aláírása alkalmából szerdán a Tisza-parti városban tartott sajtótájékoztatón.

Szolnoktól adósságának 65 százalékát, 13 milliárd 702 millió forintot vállaltak át, ami lehetővé teszi, hogy csütörtökön a megyei jogú város működési hitel nélkül fogadhassa el az idei évre szóló költségvetését – tette hozzá.

Boldog István, a Fidesz országgyűlési képviselője, Kétpó polgármestere elmondta: a megye déli részének “adósságba vert” települései közül több még a 70 százalékot is kitevő adósságátvállalásban részesült. Így Törökszentmiklós 2,4 milliárd, Mezőtúr 2,2 milliárd, Tiszaföldvár 302 millió és a kamatai, valamint Kunszentmárton 854 millió forint pénzügyi tehertől szabadul meg.

Pócs János, az Alsó-Jászság fideszes parlamenti képviselője, Jászapáti polgármestere arról számolt be, hogy Jászberénytől 1,2 milliárd, Jászapátitól 216 millió forintnyi adósságot vállalt át az állam. Konkrét számok említése nélkül megjegyezte: Jászladánytól és Újszásztól adósságának 70-70, míg Jászkisértől és Jászárokszállástól az adósság 45, illetve 42 százalékát vették át.

A politikus jelezte: a megyében közel tíz település nem részesült adósságrendezési eljárásban, mert nem volt hitelük. A kormányzatnál már folyik az előkészítése annak a projektnek, amely e településkör számára fejlesztési pályázatokon kedvező feltételekkel való részvételt biztosít majd..
SZUPERINFO.HU