Örökségünket is menedzselni kell

Akt.:
Örökségünket is menedzselni kell
Eger vezetésével vizsgálják  a kulturális örökségi helyszínek hatékony menedzsmentjéhez kötődő üzemeltetési és fenntartási kérdéseket.

Eger Önkormányzata a Central Europe uniós program keretében egy eredményes pályázatot dolgozott ki. A 2012 nyarán elindult program címe: „Kulturális örökség menedzsment Közép-Európában”. A két és fél éves projekt teljes költségvetése 2 millió euró. Eger, mint a négy ország kilenc partnere – több önkormányzat és szakmai intézmény – közül a vezető partner, 375 ezer eurót használhat fel, 10 százalékos önerő biztosítása mellett.

 Eger Önkormányzata olyan közép-európai városokkal társult, amelyek hasonló gondokkal küzdenek, illetve olyan olasz, lengyel, német és hazai partnereket vont be a megvalósításba, amelyek már rendelkeznek a kulturális örökség menedzsment területén szerzett hasznos tapasztalatokkal.

 A program elsődleges célkitűzése a kulturális örökségi helyszínek hatékony menedzsmentjéhez kötődő üzemeltetési és fenntartási kérdések vizsgálata. Nagyon fontos cél, hogy újszerű és versenyképes szolgáltatási portfóliókat alakítsanak ki, hatékony menedzsmentrendszereket és folyamatokat alapozzon meg a résztvevő 4 ország közös munkája. További fontos célkitűzésünk az is, hogy a kulturális örökség-menedzsmenttel kapcsolatban pénzügyi megoldásokat dolgozzunk ki és alkalmazzunk.

 A gyakorlati együttműködés a 2013. februárjában esedékes nyitó konferenciával indul. A végeredmény nem egy, vagy több beruházás lesz, hanem egy hasznos kézikönyv – best practice-gyűjtemény –, melyet minden ország a saját körülményeinek, prioritásainak megfelelően alkalmazhat a két éves gyakorlati együttműködés lejártával. Eger célja az is, hogy a projekt lezárása után – más forrásból – infrastrukturális beruházást is megvalósíthasson.

 A témakörben helyi támogatói illetve szakmai csoportok létrehozása is cél, amelyekben a projekt vezető partnereként a hevesi megyeszékhely önkormányzata a civil szervezetek, vállalkozások, oktatási és kulturális intézmények részvételére is számít. Velük találkozott a projekt menedzsmentjét végző – Rázsi Botond alpolgármester által vezetett – csoport csütörtökön a Városházán. Két szekcióban indult el a munka: az egyik, a menedzsment csoportban múzeumokat, kiállítóhelyeket és történelmi emlékhelyeket üzemeltető szakemberek, a másik –portfólió – csoportban a valamilyen szolgáltatást nyújtó örökségeket – mint például a minaret – számba vevő szakemberek – építészek, egyház, főiskola képviselői –  foglaltak helyet..
SZUPERINFO.HU