2017.03.27 16:08; Frissítve: 2017.03.27 16:23


Elment közülünk dr. Hajdú Erzsébet

Elment közülünk dr. Hajdú Erzsébet
1927. július 19-én született Orosházán, a várost alapító evangélikusok leszármazottjaként. Szülei: Hajdú Mihály és Ravasz Erzsébet gazdálkodók.
hiba beküldése

Fivére: dr. Hajdú Mihály, a magyar nyelvtudomány jelese, akadémiai doktor, az ELTE emeritus professzora 2014-ben távozott közülünk.

Az őt ismerők által nagyra tartott, sokak által Pötyike néniként tisztelt dr. Hajdú Erzsébet négy elemit járt Orosházán az evangélikus egyházközség iskoláiba. A következő évekről a református iskola kiadványsorozatának első, „A gyerekre mindig mosolyogva nézzetek!” Orosházi pedagógusok és alapfokú iskolák című kötetében maga írta: „…az Orosházi Polgári Leányiskolába kerültem, ami állami intézmény volt, és szigorú erkölcsi valamint tudatos nemzeti nevelést adott… 1941 őszén Fasang Árpád ének-zene tanárommal, majd osztályfőnökömmel és igazgatómmal együtt Szarvasra kerültem. Mindketten Orosházáról, a Zombai utcáról. A Szarvasi Evangélikus Leánylíceum és Tanítóképző… egy teljesen új, eddig nem látott világot nyitott meg előttem… 1948. szeptember 1-jétől az Orosházi Gyógypedagógiai Általános Iskolában tanítottam… Az oktatási minisztérium gyógypedagógiai főosztálya javaslatára vettek föl Szegedre, a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. 1965-ben államvizsgáztam. 1969-től megyei logopédus voltam, 1972-ben a Nevelési Tanácsadót szerveztem meg… nyugdíjas korom után még vagy 15 évig vállalkozó voltam, először logopédusként, majd jogi munkakörben… Amikor engedélyezték az utazást, mentem: európai országokba, Észak-Afrikába. Voltam Auschwitzban, Dachauban, Birkenauban, háromszor zarándokoltam el Weimartól gyalog a „Vérúton” Buchenwaldba, mert végtelenül és teljes szívemből sajnáltam őket, gondolva az én elpusztult, megkínzott és megalázott szüleimre, rokonaimra és ismerőseimre, akikért nem szól a harang sem… Elismerést a Siketek és Nagyothallók Szövetségétől kaptam, mert megszerveztem az alapszervet Orosházán és tanítottam több siketnéma és nagyothalló gyereket. Megszereztem még a kiskereskedői és az autóvezetéshez a KRESZ Oktató Oklevelet, ezeknek is hasznát vettem.”

Dr. Hajdú Erzsébet élettörténetét Hóra írva címmel két kötetben adta olvasói kezébe. A címválasztást azzal indokolta: „Ahogy a hó elolvad, mi is elmúlunk, az emlékeink is…”

Testvérével, dr. Hajdú Mihállyal közösen hozták létre az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kiemelkedően jó helyesírású 6. osztályos tanulói számára a Ravasz Erzsébet Helyesírási Alapítványt, valamint az Orosházi Református Iskola Szülőföldismeret Alapítványt, amely a református iskolában végzős diákok magyar történelemben, Kárpát-medence földrajzában és Orosháza helytörténet-ismeretében megszerzett tudását díjazza.

Pötyike néni még örvendezhetett afelett, hogy fivérének szellemi munkássága bekerült az Orosházi Települési Értéktárba, ám betegségét méltósággal viselve, március 18-án, szülőföldjén adta vissza a lelkét Teremtőjének. Reményik Sándor soraival búcsúztatják a református iskolában gyászoló diákok és az intézményhez kötődő felnőttek:

„Elfut a perc, az örök Idő várja,
Lelkünk, mint fehér kendő, leng utána.”

Bárdos Zsuzsa

az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Szülőföldismeret Alapítványának elnökeTovábbi hírek a Orosháza kategóriából
Arany Sámli-díjat kapott Czédula Imre
Tizenharmadik alkalommal rendezte meg december 3-án az orosházi Táncsics gimnázium a Sámli bált, melyet a [...] tovább »
Orosházi úszó a legjobbak között
Antal András, az Orosháza Úszó Egyesület fiatal tehetsége remekül helyt állt a II. Cápa Országos Úszó [...] tovább »
Könyvbemutató, mesemondók találkozója, könyvkiárusítás a könyvhéten Orosházán
A Justh Zsigmond Városi Könyvtár szeretettel vár  mindenkit  A lusta dög  című könyvet bemutató [...] tovább »
Atlétika eredmények a diákolimpián
Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola sportolói eredményesen szerepeltek az Atlétika [...] tovább »
Szarvasi úszó eredmények: 5 arany-, 8 ezüst-, 4 bronzérem
12 egyesület 212 indulója 717-szer rajtolt el a hétvégi szarvasi úszóversenyen. A VII. Szuse Kupa a [...] tovább »
3 arany-, 5 ezüst-, 7 bronzérem Algyőről az úszóknak
  15 éremmel tértek haza az orosházi úszókközelmúltban rendezték meg Algyőn, a Tavaszköszöntő [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
DEAC: Ibrahima Sidibe beköszönt
Debrecen - A Loki volt csatára a hétvégén három gólt szerzett, ezzel verték meg az MTK II-t, fordulatos mérkőzésen. tovább »
Magyar Kupa-döntő – Az Újpest jubileumi, a Puskás Akadémia történelmi diadalra készül
Budapest - Az Újpest FC a jubileumi 10., míg a Puskás Akadémia FC a történelmi első diadalára készül a [...] tovább »
A végső energiákat mozgósítják
Debrecen - Ha már hazai pályán nem jött össze, az idénytől győzelemmel köszönnének el Varsányi Nóráék. tovább »
Torna vk – Hat magyar indul Eszéken
Budapest - Hat magyar tornász indul a csütörtökön kezdődő eszéki versenyen, a világkupasorozat idei első [...] tovább »
Két új sportág a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón
Budapest - Újdonságként a vitorlázás és a hőlégballonozás is képviselteti magát a XXII. Budapesti Nagy [...] tovább »
Nürnbergi tenisztorna – Stollár párosban búcsúzott
Budapest, Nürnberg - Párosban már a nyitófordulóban búcsúzott Stollár Fanny a 250 ezer dollár (67 millió [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása