2017.03.27 16:08; Frissítve: 2017.03.27 16:23


Elment közülünk dr. Hajdú Erzsébet

Elment közülünk dr. Hajdú Erzsébet
1927. július 19-én született Orosházán, a várost alapító evangélikusok leszármazottjaként. Szülei: Hajdú Mihály és Ravasz Erzsébet gazdálkodók. 
hiba beküldése

Fivére: dr. Hajdú Mihály, a magyar nyelvtudomány jelese, akadémiai doktor, az ELTE emeritus professzora 2014-ben távozott közülünk.

Az őt ismerők által nagyra tartott, sokak által Pötyike néniként tisztelt dr. Hajdú Erzsébet négy elemit járt Orosházán az evangélikus egyházközség iskoláiba. A következő évekről a református iskola kiadványsorozatának első, „A gyerekre mindig mosolyogva nézzetek!” Orosházi pedagógusok és alapfokú iskolák című kötetében maga írta: „…az Orosházi Polgári Leányiskolába kerültem, ami állami intézmény volt, és szigorú erkölcsi valamint tudatos nemzeti nevelést adott… 1941 őszén Fasang Árpád ének-zene tanárommal, majd osztályfőnökömmel és igazgatómmal együtt Szarvasra kerültem. Mindketten Orosházáról, a Zombai utcáról. A Szarvasi Evangélikus Leánylíceum és Tanítóképző… egy teljesen új, eddig nem látott világot nyitott meg előttem… 1948. szeptember 1-jétől az Orosházi Gyógypedagógiai Általános Iskolában tanítottam… Az oktatási minisztérium gyógypedagógiai főosztálya javaslatára vettek föl Szegedre, a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. 1965-ben államvizsgáztam. 1969-től megyei logopédus voltam, 1972-ben a Nevelési Tanácsadót szerveztem meg… nyugdíjas korom után még vagy 15 évig vállalkozó voltam, először logopédusként, majd jogi munkakörben… Amikor engedélyezték az utazást, mentem: európai országokba, Észak-Afrikába. Voltam Auschwitzban, Dachauban, Birkenauban, háromszor zarándokoltam el Weimartól gyalog a „Vérúton” Buchenwaldba, mert végtelenül és teljes szívemből sajnáltam őket, gondolva az én elpusztult, megkínzott és megalázott szüleimre, rokonaimra és ismerőseimre, akikért nem szól a harang sem… Elismerést a Siketek és Nagyothallók Szövetségétől kaptam, mert megszerveztem az alapszervet Orosházán és tanítottam több siketnéma és nagyothalló gyereket. Megszereztem még a kiskereskedői és az autóvezetéshez a KRESZ Oktató Oklevelet, ezeknek is hasznát vettem.”

Dr. Hajdú Erzsébet élettörténetét Hóra írva címmel két kötetben adta olvasói kezébe. A címválasztást azzal indokolta: „Ahogy a hó elolvad, mi is elmúlunk, az emlékeink is…”

Testvérével, dr. Hajdú Mihállyal közösen hozták létre az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kiemelkedően jó helyesírású 6. osztályos tanulói számára a Ravasz Erzsébet Helyesírási Alapítványt, valamint az Orosházi Református Iskola Szülőföldismeret Alapítványt, amely a református iskolában végzős diákok magyar történelemben, Kárpát-medence földrajzában és Orosháza helytörténet-ismeretében megszerzett tudását díjazza.

Pötyike néni még örvendezhetett afelett, hogy fivérének szellemi munkássága bekerült az Orosházi Települési Értéktárba, ám betegségét méltósággal viselve, március 18-án, szülőföldjén adta vissza a lelkét Teremtőjének. Reményik Sándor soraival búcsúztatják a református iskolában gyászoló diákok és az intézményhez kötődő felnőttek:

„Elfut a perc, az örök Idő várja,
Lelkünk, mint fehér kendő, leng utána.”

Bárdos Zsuzsa

az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Szülőföldismeret Alapítványának elnökeTovábbi hírek a Állatvilág kategóriából
Nem maradnak élelem nélkül a madarak Szikszón
Szikszó - Iskolák és közösségek vágnak bele a téli madáretetésbe, támogatással.­­­ tovább »
Nem adják oda falu végi bioriasztónak
Kisvárda, Nyíregyháza - Telt ház az állatmenhelyeken: sürgősen rendet kellene tenni a fejekben. tovább »
Az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit mérik fel a hétvégén
Budapest - A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdei [...] tovább »
Megelőzni a vadászbaleseteket
Nyíregyháza, Vásárosnamény - Minden egyes hajtó­vadászatnál más-más dologra kell oda­figyelniük a [...] tovább »
Egészséges és eleven Touran, a miskolci leopárd
Miskolc - Egy hónapos lett, így átesett élete első orvosi vizsgálatán és a nagyközönségnek is bemutatkozott a [...] tovább »
Most még igen vidámak a hízott sertések Litkán
Litka - A két termetes litkai disznó még vidáman röfög az önkormányzat óljában. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Miskolci Vénusz: Összefogás kell a jó eredményhez
Miskolc - A női futsal NB I 14. fordulójában idegenben lép pályára a Miskolci Vénusz. tovább »
Férfi kézilabda Eb – Az olimpiai bajnok legyőzte a világbajnoki bronzérmest
Budapest/Varasd - Az olimpiai címvédő Dánia válogatottja három góllal legyőzte a világbajnoki bronzérmes [...] tovább »
Női vízilabda Euroliga – A Kirisi legyőzte a BVSC-t
Budapest - Súlyos vereséggel kezdett a BVSC a női vízilabda Euroliga budapesti csoportselejtezőjében a Hajós [...] tovább »
Kálucz Martin: vereség a hírös városban
Debrecen - Szikrázó küzdelmet vívott az egyik legkeményebb magyarral. tovább »
Asztalitenisz World Tour – Pótáék kikaptak az elődöntőben, nincs már magyar versenyben
Budapest - A Póta Georgina, Matilda Ekholm duó három sima szettben kikapott kínai riválisától a párosverseny [...] tovább »
Női vízilabda Euroliga – Kikapott a Dunaújváros
Budapest/Barcelona - Vereséggel startolt a Dunaújváros a női vízilabda Euroliga barcelonai csoportselejtezőjében: [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása