2017.03.27 16:08; Frissítve: 2017.03.27 16:23


Elment közülünk dr. Hajdú Erzsébet

Elment közülünk dr. Hajdú Erzsébet
1927. július 19-én született Orosházán, a várost alapító evangélikusok leszármazottjaként. Szülei: Hajdú Mihály és Ravasz Erzsébet gazdálkodók. 
hiba beküldése

Fivére: dr. Hajdú Mihály, a magyar nyelvtudomány jelese, akadémiai doktor, az ELTE emeritus professzora 2014-ben távozott közülünk.

Az őt ismerők által nagyra tartott, sokak által Pötyike néniként tisztelt dr. Hajdú Erzsébet négy elemit járt Orosházán az evangélikus egyházközség iskoláiba. A következő évekről a református iskola kiadványsorozatának első, „A gyerekre mindig mosolyogva nézzetek!” Orosházi pedagógusok és alapfokú iskolák című kötetében maga írta: „…az Orosházi Polgári Leányiskolába kerültem, ami állami intézmény volt, és szigorú erkölcsi valamint tudatos nemzeti nevelést adott… 1941 őszén Fasang Árpád ének-zene tanárommal, majd osztályfőnökömmel és igazgatómmal együtt Szarvasra kerültem. Mindketten Orosházáról, a Zombai utcáról. A Szarvasi Evangélikus Leánylíceum és Tanítóképző… egy teljesen új, eddig nem látott világot nyitott meg előttem… 1948. szeptember 1-jétől az Orosházi Gyógypedagógiai Általános Iskolában tanítottam… Az oktatási minisztérium gyógypedagógiai főosztálya javaslatára vettek föl Szegedre, a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. 1965-ben államvizsgáztam. 1969-től megyei logopédus voltam, 1972-ben a Nevelési Tanácsadót szerveztem meg… nyugdíjas korom után még vagy 15 évig vállalkozó voltam, először logopédusként, majd jogi munkakörben… Amikor engedélyezték az utazást, mentem: európai országokba, Észak-Afrikába. Voltam Auschwitzban, Dachauban, Birkenauban, háromszor zarándokoltam el Weimartól gyalog a „Vérúton” Buchenwaldba, mert végtelenül és teljes szívemből sajnáltam őket, gondolva az én elpusztult, megkínzott és megalázott szüleimre, rokonaimra és ismerőseimre, akikért nem szól a harang sem… Elismerést a Siketek és Nagyothallók Szövetségétől kaptam, mert megszerveztem az alapszervet Orosházán és tanítottam több siketnéma és nagyothalló gyereket. Megszereztem még a kiskereskedői és az autóvezetéshez a KRESZ Oktató Oklevelet, ezeknek is hasznát vettem.”

Dr. Hajdú Erzsébet élettörténetét Hóra írva címmel két kötetben adta olvasói kezébe. A címválasztást azzal indokolta: „Ahogy a hó elolvad, mi is elmúlunk, az emlékeink is…”

Testvérével, dr. Hajdú Mihállyal közösen hozták létre az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kiemelkedően jó helyesírású 6. osztályos tanulói számára a Ravasz Erzsébet Helyesírási Alapítványt, valamint az Orosházi Református Iskola Szülőföldismeret Alapítványt, amely a református iskolában végzős diákok magyar történelemben, Kárpát-medence földrajzában és Orosháza helytörténet-ismeretében megszerzett tudását díjazza.

Pötyike néni még örvendezhetett afelett, hogy fivérének szellemi munkássága bekerült az Orosházi Települési Értéktárba, ám betegségét méltósággal viselve, március 18-án, szülőföldjén adta vissza a lelkét Teremtőjének. Reményik Sándor soraival búcsúztatják a református iskolában gyászoló diákok és az intézményhez kötődő felnőttek:

„Elfut a perc, az örök Idő várja,
Lelkünk, mint fehér kendő, leng utána.”

Bárdos Zsuzsa

az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Szülőföldismeret Alapítványának elnökeTovábbi hírek a Lillafüred hírei kategóriából
Résnyire nyílt a Bükk kapuja
Miskolc - Fazekas Sándor földművelési miniszter jelentette be még nyáron, Szeleta látogatóközpont épül a Bükkben. tovább »
A gépek készen állnak, a hóügyelet beélesítve Miskolcon
Miskolc - Megfelelő mennyiségű munkagéppel és sík­talanító anyaggal várják a telet Miskolcon. tovább »
Videó: 60 km/órával is tudnak futni a miskolci nanduk
Miskolc - Alig másfél méter magas, de akár hatvan kilométer per órás sebességgel is képes futni. Ezentúl a [...] tovább »
A bükki földvárakat védik Észak-Magyarországon
Miskolc - A Bükkben több földvár és kunhalom megóvására nyert pályázaton pénzt a Bükki Nemzeti Park [...] tovább »
Új logó váltaná a régit Miskolcon
Miskolc - „Jobb helyeken megkérdezik az ott élőket, hogy milyen legyen. Egyáltalán mi a baj a régivel?” tovább »
„Az egy főre jutó vízfelületben az első helyen áll Miskolc a nagyvárosok között”
Miskolc - Összesen hatan jelentkeztek szólásra a miskolci önkormányzat közmeghallgatásán. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Puskás vs. DVTK – Készen állnak a feladat megoldására
Miskolc - Szombaton 15.30-tól Felcsúton, a PAFC ellen lép pályára a Diósgyőri VTK, az NB I 16. fordulójában. A [...] tovább »
DVTK Jegesmedvék: Büntetőkkel nagy lépés a továbbjutás felé a Kontinentális Kupában
Miskolc - Pénteken Olaszországban megkezdődött a jégkorong Kontinentális Kupa E-csoportjának küzdelme. tovább »
Heidi Löke nem lesz újra a Győr játékosa
Budapest/Győr - A norvég beálló, Heidi Löke nem lesz újra a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC játékosa. tovább »
Phjongcshang 2018 – Az orosz csapat kizárása esetén nem közvetítik az olimpiát az állami televíziók
Moszkva - Nem fogja közvetíteni a phjongcshangi téli olimpiát az orosz csapat kizárása esetén sem az [...] tovább »
Debrecenbe érkezett a Kubala László pályafutását bemutató vándorkiállítás
Debrecen - Debrecenbe érkezett Kubala Lászlónak, az FC Barcelona legendás labdarúgójának életét, [...] tovább »
A Kölcsey-siker titka a hatékony védekezés
Nyíregyháza, Vásárosnamény - Bár a Vitka a második félidő derekán még vezetett az NB II-es női megyei [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása