2016.10.21 12:05; Frissítve: 2016.10.21 12:05


„Mutatom a kezednek!”

„Mutatom a kezednek!”
A meglepő mondatot többnyire még szokatlan gesztusok kísérték vendégek és vendéglátók között. A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesület orosházi csoportja a református iskolában tartott érzékenyítő foglalkozássorozatot.
hiba beküldése

Fülöpné Sipos Erika csoportvezető szervezésének köszönhetően október 15-én és 17-én Előd utcai harmadikosokkal, negyedikesekkel, hetedikesekkel és nyolcadikosokkal találkoztak a látássérültek.

Vak2A Nemzetközi Fehér Bot Napján, majd ahhoz kötődve szeretetteli beszélgetések, elgondolkodtató gyakorlatok hozták egymáshoz közelebb sorstársakat és diákokat. A program alapja a tapasztalás: a másság elfogadását tapintatos segítséggel, okos empátiával bizonyítani felnőttnek sem egyszerű. A gyermekkori élmények azonban könnyíthetik azt. Hányan és hányan karolnak buzgón egy átkelő előtt toporgó látássérültbe, nem tudván, ő inkább könyökét érintve követné segítőjét. Az autóbusz sofőrje mögötti székekre huppanva sem jut sokak eszébe, kiknek fenntartott ülőhelyek azok.

A református iskolások számára mindez az elmúlt napoktól magától értetődőbb. A gyerekek a beszélő tárgyakkal, a Braille-ábécével és írógéppel ismerkedtek, bekötött szemmel próbálkoztak hétköznapi feladatokkal. Akadt, aki már a sötétszoba küszöbénél elveszettnek érezte magát, más a gyümölcsök, zöldségek felismerésénél, a ruhaanyagok kiválasztásánál bizonytalanodott el. Egy, az olvasásért nem rajongó gyerek belátta, mennyivel könnyebb lenne a dolga, mint a hat pontból álló variációkat böngészőké. A vendégek egyike elárulta, ő magának az is két esztendejébe került, míg szótagolva ment neki a domború betűkódok megfejtés

A találkozó végére a gyerekek a megszokottnál csendesebbek, visszafogottabbak lettek. Az óraközi szüneteikre rendszerint kiviharzók közül néhányan a vendégekhez fordultak: „Segíthetünk valamiben?”.

Forrás, fotó: református iskola
BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása