Paleo tapasztalatok

Paleo tapasztalatok
2010 végén ismerkedtem meg a paleolit táplálkozással. Vagyis azt kell mondjam azóta is folyamatosan ismerkedem, tanulok, mivel rengeteg információ áll rendelkezésre a témában(ha jó helyen keresi az ember), illetve folyamatosan figyelem a testem reakcióit az egyes változtatásokra.

Az előző cikket megemésztve azt gondolom kerültünk olyan közel egymáshoz hogy tegeződjünk. – Sok paleolit gyógyulástörténetet olvastam azoktól akik sikeresen kigyógyultak a „civilizációs” betegségeikből ennek az életmódnak köszönhetően. Szerencsére nekem nem voltak ilyen betegségeim, én egyszerűen csak azért kezdtem el paleolit módon táplálkozni, hogy ne is legyen egészségügyi problémám, illetve abból a megfontolásból, hogy a sporteredményeim is javuljanak. Azt gondolom, hogy ha az evolúció során paleo üzemanyagra állt be a testünk motorja, csakis úgy tud a legjobban működni ha nem keverem olyan üzemanyaggal ami tönkreteszi a motort, legyen szó a hétköznapokról, vagy sportról.

Eleinte kerestem a kompromisszumokat, fokozatosan hagytam el az előző cikkben ismertetett nem ajánlott élelmi anyagokat. Hüvelyeseket, magas szénhidráttartalmú, illetve magas glikémiás indexű ételeket rögtön kiiktattam. A kenyeret, péksüteményeket gyorsan leváltotta az otthon készített zabkenyér, majd a későbbiekben a zabkenyeret a szezám- illetve lenmag kenyér. A legnehezebben a tejet tudtam elhagyni, mivel a kávét máshogy nem tudtam meginni. Vagyis amikor megtaláltam az alternatíváját a sűrített kókusztej formájában, onnantól gyorsan ment, de addig akadtak nehézségeim.

Sokan a fogyás reménye miatt kezdenek paleozni. Azzal hogy átálltam a paleo alapanyagokra én is fogytam 5 kilót, de ez a folyamat egy idő után megállt. Kipróbálva több diétát rájöttem , ennek az volt az oka, hogy nem figyeltem a szénhidrátbevitelre. A minőségére igen, de a mennyiségére nem, mindaddig amíg el nem kezdtem nézni az egyes ételek fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalmát. Ugyanis ahogy korábban írtam a paleo egy alacsony szénhidráttartalmú diéta, és attól hogy az engedélyezett alapanyagokat eszi az ember de sok szénhidrátot fogyaszt nem fogja azt a fogyás eredményt elérni amire számított.(Ez persze egy kicsit összetettebb dolog, figyelembe kell venni a fehérje és zsírbevitelt is, valamint hogy alakul-e ki kalóriadeficit, de általánosságban igaz hogy ha magas a szénhidrátbevitel nem olvadnak le a kilók) Ennyi idő paleo tapasztalatai alapján azt tudom elmondani, hogy a várt fogyás eredményt (nem 10 % alatti testzsírról van szó és testépítő versenyformáról!)akkor fogod elérni ha a szénhidrátot alacsonyan tartod(a paleonak megfelelően) Itt azt hiszem el kell gondolkodni kedves konyhaművész háziasszonyok hogy létezik olyan hogy paleo süti(vagy paleo kenyér)???? Nem, maximum paleo alapanyagokból készült sütemény.A napi 50 gramm szénhidrát bevitelbe nagyon nehezen fér bele egy „paleo sütemény”, mert ha nem vigyázol könnyen átléped az 50 grammos álomhatárt. Ami nem katasztrófa ha nem akarsz fogyni, mert már az jelentős változtatás ha legalább az alapanyag paleo. Ha pedig ismered azt hogy MÉRTÉKKEL, akkor nincs gond. Sokan ezért sem bírják folyamatosan hosszútávon tartani a paleolit táplálkozást, mert a mai szénhidrát függő társadalmunkban kialakult rossz szokások rabjai. Rossz hír, de a mértéktelen gyümölcsfogyasztás sem paleo, azzal is gyorsan beszalad pár száz gramm szénhidrát, és máris értetlenül áll a lelkes paleos hogy miért nem fogyok????

Összegezve a paleo attól paleo hogy a szénhidrátbevitel alacsony. Ha ezt a körülményt figyelmen kívül hagyjátok, egészségügyi problémákon már az is tud segíteni ha legalább válogatott szénhidrát forrásokat esztek.

A következő cikkben megismerkedhettek azokkal a módszerekkel amiket a paleoval kombinálva használtam, használok a testzsír-csökkentésre. Megtudjátok mit hibáztam, hogy tudjátok mire figyeljetek ha elkezdenétek, illetve megtudjátok nekem mi volt a legeredményesebb módszer.

Írta: Oláh László.
SZUPERINFO.HU