Parlamenti választások Kazahsztánban

A kazah választópolgárok szombaton elkezdték leadni voksaikat a parlamenti választásokon, ami Nurszultan Nazarbajev elnök reményei szerint növeli országa demokratikus elismertségét. A várakozások szerint az elnök pártja sima győzelmet arat majd, de legnagyobb ellenzéki párt képviselői is bekerülhetnek a törvényhozás alsó házába.

A két évvel előrehozott választásokon több mint ezer külföldi megfigyelő vesz részt. Felüket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) országai küldték Kazahsztánba. Nazarbajev elnök reményei szerint a szervezet szabadnak és tisztességesnek nevezi majd a választásokat, így közelebb kerülhet ahhoz, hogy betölthesse az OSCE elnöki tisztségét 2009-ben.

A kormányzó Haza párt jelöltjei a kampány alatt a választásokkal eljövő demokratikus változást éltették. Az ellenzéki szociáldemokrata párt (ANDSP) viszont arra panaszkodott, hogy nem kaptak megfelelő lehetőséget a médiában való megjelenésre, közleményeit cenzúrázták, és a televíziók nem adták le politikai hirdetéseiket.

Ugyanakkor több év óta először most először van reális esélye az ellenzéknek, hogy képviselői bekerüljenek a parlamentbe. Megfigyelők szerint a szociáldemokraták a szavazatok 15-20 százalékára számíthatnak.

Az urnákat helyi idő szerint délután háromkor zárják le. Az első exit-poll eredményeket éjfél után hozzák nyilvánosságra. A hivatalos végeredményt a választások után öt nappal közlik..
SZUPERINFO.HU