Rábatamási: Egy kis iskola nagy pillanatai

Akt.:
Rábatamási: Egy kis iskola nagy pillanatai
Március 6-án, ha valaki a Liszt Ferenc reptérre, vagy Schwechatra látogatott  lehet, hogy első látásra nem értette volna, hogy miért tart egy 20 év körüli fiatal a magasba egy Comenius –Rábatamási táblát. A nagy pedagógus és a rábaközi falu között bizony kevés kapocs létezett  a múltban.

Most viszont nagyon is valós alapja van. A Lifelong learning – Comenius program keretében a Tempus Közalapítvány támogatásával a rábatamási iskolába látogatott 5 külföldi országból 22 pedagógus és természetesen hoztak magukkal gyerekeket is. A németek és törökök járata Bécsbe, míg a walesi, görög és svéd látogatók gépe Budapesten szállt le. Ezért voltak a hát a táblák. Az iskola tanulói, tanárai csütörtök reggel egy un. üdvözlő partit adtak a vendégek tiszteletére. Az ünnepélyes köszöntésen megjelent  Magyarkeresztúr és a Rábatamási polgármestere, és jegyzője, nyugdíjas kollégák, szülők  valamint a csornai tankerület igazgató asszonya Nagy Adél és munkatársa Csitkovics Gyula.

Az iskola megbízott igazgatónője magyarul és angolul elmondott köszöntőjében arra biztatta a gyerekeket, hogy használják ki az alkalmat, ismerkedjenek, építsenek kapcsolatot, s mutassák meg hazájuk egy kis értékes darabját a vendégeknek. Ebből azonnal kaptak egy kis ízelítőt: a gitárszakkör tagjai mutatták meg a tudásukat, majd a népi hagyományok bemutatásán volt a sor: játékok, mondókák, dalok kerültek sorra. Ezt nem lehetett lefordítani, de a gyerekek mosolyát, lelkesedését nem is kell: ez nemzetközi! Minden országban értik!

Aztán jött a meglepetés: nem magyar, töri, infó, rajz, ének, vagy bármely megszokott óra következett. A vendégtanárok komolyan vették a dolgukat: Ők tartottak órát. Az országukról, a szokásaikról, a népükről – angolul. Most jól jött, hogy az angol oktatás talán a legjobb a környéken: a tanárok és a volt tanítványok remek tolmácsnak bizonyultak.

A vendéglátók mindent elkövettek azért, hogy a 3 nap alatt minél többet mutassanak meg. Még aznap elvitték a felnőtteket Pannonhalmára majd Győrbe.  Közben a gyerekek a Rába Quelle vendégszeretetét élvezték. Állítólag nagyon nagyot fürödtek!!! Másnap Budapest következett a klasszikus látnivalókkal: Parlament, Mátyás templom, Vár, és egy hangulatos vacsora. Szombaton visszatértek a megyénkbe: Fertőd és Sopron nevezetességeivel, gasztronómia csodáival ismerkedtek meg a vendégek. Biztos, hogy a Harrer cukrászda hírét elviszik Berlinbe a Balikesirbe is.
A gyerekek magyarkeresztúri, jobaházi, bogyoszlói és rábatamási családoknál aludtak. Érdekes találkozás volt, amikor egy török, vagy német gyermek bepillanthatott egy magyar család mindennapi életébe.  A nyelvtanulás fontosságát ebben az iskolában nem kell külön hangsúlyozni.

Természetesen a történet nem ér itt véget: májusban a „csapat” Németországban, Berlinben találkozik. Biztos vagyok abban, hogy néhány gyermek elmondhatja a rábatamási iskolában: a Barátaival!

És jövőre folytatódik…!

Címkék:


.
SZUPERINFO.HU