Áradások Nagy-Britanniában

Továbbra is komoly fennakadásokat okoz Angliában és Walesben az extrém időjárás. A pénteki trópusi esők miatt járhatatlan több főút és néhány autópálya-szakaszt is lezártak.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is számítani lehet csapadékra.
A repterek környékén különösen rossz a helyzet: jelentős dugók alakultak ki, mivel ez a csúcshétvége, amikor a tanév végét követően nyaralni indulnak a gyerekes családok.
Csak a Heathrow-i reptéren a járatok több mint 10 százalékát, több mint 140 gépet töröltek és több százan voltak kénytelenek a várócsarnokban aludni, mert a környékbeli szállodák igen hamar megteltek.
Egy walesi kisegítőiskolában 20 gyerek rekedt bent, akiket még mindig nem sikerült kiszabadítani.
Több ezren töltötték autóikban az éjszakát azok közül, akik az autópályákon rekedtek a földcsuszamlások miatt.
16 körzetben magas fokú árvízkészültség van érvényben, Dél-Angliában pedig alig járnak a vonatok. Több vonattársaság is arra kérte az utasokat, hogy csak akkor induljanak el, ha feltétlenül muszáj.
Egyelőre nincs információ arról, hogy hány embert sodortak el a megáradt folyók. Csütörtökön Anglia középső részén egy 64 éves férfi halt meg. Eddig tisztázatlan körülmények között halálos fejsérüléseket szenvedett, amikor pincéjéből igyekezett kimerni a vizet.
Az előrejelzések szerint tovább esők várhatóak Skóciában, Walesben és London környékén is. Pénteken egy nap alatt kéthavi csapadékmennyiség esett Nagy-Britanniában.
A hadsereg is segít a mentésben

Folytatódtak az esőzések és áradások Anglia és Wales nagy részén szombaton. A legsúlyosabban érintett körzetekben bevetették a katonaságot is. A királyi légierő helikopterei több mint 100 embert mentettek ki péntek óta. Egyik szóvivőjük szerint ez volt eddig a RAF (brit légierő)legnagyobb evakuációs akciója békeidőben.
Csak Worcestershire-ben a helyi mentőszolgálatok 750 embert mentettek ki vízben rekedt autókból, lakókocsikból és hajókból.
Gordon Brown miniszterelnök rendkívülinek nevezte a mentők, tűzoltók és a hadsereg helytállását. A politikus telefonon tartja a kapcsolatot a leginkább sújtott körzetek önkormányzataival és segít a mentés koordinálásában. Brown szerint bár a hasonló természeti csapásokat nem lehet előrejelezni, de az infrastruktúrán és a csatornázási rendszeren javítani kell.
Az angliai és walesi utakon teljes a káosz, csak lassan nyitják meg az elárasztott szakaszokat.
Egy eveshami (ÍVSEM) iskolában a 20 ottragadt gyermek a második éjszakát is tantermekben kell hogy töltse, miközben a hatóságok próbálják a kétségbeesett szülőket visszatartani a mentési kísérletektől.
Londonból nyugati irányba szinte alig közlekedtek a vonatok szombaton, és az üzemeltetők szerint vasárnap is hasonló lesz a helyzet. Továbbra is nagy dugók vannak a repterek környékén, miután az év egyik legforgalmasabb hétvégéjén az időjárás miatt a repülőtársaságok sok járatot töröltek.
A brit környezetvédelmi hatóság vezetője, Young bárónő szerint még akkor is súlyos áradásokra kell számítani, ha megszűnnek az esőzések. Jelenleg 16 körzetet érint az árvíz.
Több ezren töltötték az éjszakát menedékhelyeken, tornatermekben.

Az időjárás több rekordot is döntött idén Nagy-Britanniában: legszárazabb április után június volt az eddigi legcsapadékosabb és feltehetően a július is csúcsot dönt.
.
SZUPERINFO.HU