Egyre nagyobb gond a méhek rajzása

Egyre nagyobb gond a méhek rajzása

mehek_opt

Városszerte sok gondot okoznak a nyár elején igen aktív rovarok, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem rosszabb esetben szövődményeket is okozhat.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján közzétette azoknak a méhészeknek az elérhetőségét, akik segítséget nyújthatnak a helykereső méhcsaládok befogásában, a darázsrajok eltávolításában. A méhrajzás júniusban is várható.

Magyarországon több olyan rovar is jelen van, amelynek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. Közülük leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat. Ezek a rovarok jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha magukat, fészküket vagy a kaptárt veszélyben érzik. A veszélyes helyzetek legjobb megelőzése, ha elkerüljük a fészket és nem ingereljük lakóit.

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a magunkkal vitt élelmiszereket célszerű mindig becsomagolni, lezárni. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, és elkerülhető a kellemetlen találkozás, amely szélsőséges esetben életveszélyes is lehet.

A vándorló, akár 10-15 ezres egyedszámot is elérő méhcsaládok befogása nagy felkészültséget igényel. Amennyiben a rovarok közvetlenül lakóhelyünk mellett telepedtek meg, illetve olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg házilagos módszerekkel eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakértő segítséget!Rákosmente.
SZUPERINFO.HU