Rázendítettek a Nagyerdőn: megkezdődött a tizedik Campus Fesztivál

  20 Júl 2017

Debrecen – Tizenhét helyszínen félezer program várja a kikapcsolódásra vágyókat a Nagyerdőn. A négynapos rendezvényre idén már az állatkert felőli oldalon is van be- és kijárat.
Szerdán megnyitotta kapuit az utóbbi évtizedek legnagyobb debreceni találmánya, az idén tíz éves Campus Fesztivál. A mára kulturális-turisztikai termékké vált rendezvényre idén minden eddiginél több, 100 ezer látogatót várnak. A sztárfellépők közül a legnagyobb név a The Prodigy, a Bingo Players, Alle Farben és Lukas Graham, míg a hazai kedvencek közül látható a Tankcsapda, a Wellhello, Rúzsa Magdi, a Halott Pénz, Majka & Curtis, a Brains és a Quimby is színpadra áll. A Nagyerdei Stadionnál lévő fesztiválváros gőzerővel épült és időre elkészült, a beléptetés tegnap gond nélkül működött, külön ellenőrizve a karszalagot, a táskát és a ruházatot. Újdonság: idén már két bejárat van, az érvényes belépővel rendelkezők az állatkert felőli kapunál bármikor ki- és beléphetnek. A kerékpárokat ingyenesen, elkerített helyen őrzik, a DKV pedig az 1-es villamos hajnalig tartó közlekedtetése mellett három buszjárattal is segít.
A Napló a fesztivál idejéig napi két oldalon kínál kedvcsinálót, míg a Hajdú Online-on friss képek százait tekinthetik meg!
cdf2

Fotó: Kovács Péter

A hajdani Campus-­rajongók jó része ma már apuka, anyuka. De maradnak partiarcok!
Orsolya és a párja az 1 éves kisfiukkal érkeztek, az északi kapunál lévő homokpadnál felállított kempingszékeknél találkoztunk. Az este hétkor kezdődő Intim Tornára várakoztak azt találgatva, hogy mit szól majd Bence a koncert hangerejéhez. – Maga a nyüzsgés, a látvány tetszeni fog neki, ha pedig a zaj miatt távozóra kell fogni, leadjuk Bencét a nagymamának. Mi pedig még visszaérünk a koncertre. Ha minden rendben lesz, úgy együtt hazamegyünk az elő­adás végén – felelte, megjegyezve, hogy többször jártak már a Campuson, elsősorban a koncertekért. Eddig jutottunk, amikor Bence megindult, ahogy csak kisfiúk tudnak, és Orsolyát nem gátoltuk a gyermek utolérésében.
Major-Varga Beátáék a kislányukkal látogattak ki, a stadion állatkert felőli oldalán lévő civilsátraknál és gyerekjátszónál üldögéltek két kedves hosztesz társaságában. A 2 és fél éves Szonja elmélyülten szemlélte a játék­asztal felhozatalát.
ca2

Hosszú időre lekötötte a játékasztal | Fotó: Molnár Péter

– Minden évben kijövünk, várandósan is voltam, tavaly szintén. Azt, hogy mennyi érdekes családi program van, még nem láttuk, mert rögtön leragadtunk itt – mutatott az asztalra, hozzátéve, hogy a múlt évi napközbeni koncerteket Szonja is nagyon élvezte. Főleg Majkáét, amit az apukája nyakából hallgatott végig. Beátáék a 21 órai előadásokat még hármasban nézik, utána viszont a nagymamák lépnek elő gyermekőrzésben, méghozzá napi váltásban. A debreceni szülők ugyanis bérletet váltottak, és minden este a Nagy­erdő felé veszik az irányt. A már említett Majoros uraság Curtis cimborájával kiegészülve stabil részét képzeli a Major-tervnek, ahogy a Wellhello és a Halott Pénz is.

Igazából a fellépők ugyanazok minden évben, túl nagy extra nincsen, de mégis csak kikapcsolódunk egy kicsit. És ez a lényeg. Mint mondtam, ha túl sok időnk még nem is volt körülnézni, azért az első benyomások kedvezők a tekintetben, hogy mennyire gondolnak a gyerekesekre”

– jegyezte meg.
Bizony, állapítjuk meg mi, a szervezők meg sem tehetik, hogy nem fókuszálnak eléggé a fiatal szülőkre, hiszen az idén 10 éves Campus kiagyalói és lebonyolítói részben hasonló cipőben járnak, azaz maguk is kisgyerekesek.

Beszédes találkozások

Ádámot és Nórát a karnyújtásnyira lévő kempingben szólítjuk meg. Fotón szerepelni nem akartak, de a 31 éves nyíradonyi férfi kérdéseinkre elmondta: kozármislenyi (Baranya) párjával együtt voltak az orfűi fesztiválon, de a lány a Campuson még nem járt. Igaz, az együttlét és a koncertek ígéretére tekintettel nagyon nem kellett kapacitálni, hogy eljöjjön.
ek2

Életkép a Campus Fesztiválról | Fotó: Kovács Péter

– Én a múlt évet leszámítva az összes Campuson voltam, és még a Vekeri-tavi fesztiválra is emlékszem. Nem is annyira a zene vonz, mint maga a kikapcsolódás, az, hogy megszoktam. Számomra az sem probléma, ha egész héten csak két koncertre jutok el, mert éppen a haverokkal beszélgetek. Ha lemaradok valamelyik kinézett előadóról, mert régi ismerősökkel futok össze, és felelevenítjük a debreceni egyetemi éveket, akkor sem fogom telesírni a párnámat – hangsúlyozta Ádám. Mivel mindig sátrazik, megkérdeztük, mit szól a körülményekhez. Rosszat nem mondott, piros pontként pedig az árnyékos helyet és azt hozta fel, hogy a kemping közel van a programokhoz, ami másutt egyáltalán nem magától értetődő.

Rendben volt az ára

Következő alanyaink közösen álltak rendelkezésünkre, holott csak pár perce ismerték egymást. De hát egy fesztiválon elegendő, ha az ember nem elég jó sátorállításban, és máris akadnak segítői, akikkel egy fél óra múlva pedig már együtt üzenik a nagyvilágnak a fotóriporterünk előtt: élni jó!
A 18 éves Jakab Zoltán Miskolcról utazott ide két lány barátjával. Zolitól ez igenis nagy szó, mert nem fesztiválozó, koncertekre járó típus. Bár nagyon fiatal még, tehát fejlődőképes.

Vonzónak találtam a rengeteg programot, és a bérlet is jó árban volt (elővételben a 20 ezer forintot sem érte el). Ha ehhez viszonyítok, a Balaton Soundra körülbelül háromszor ennyit kérnek el”

– indokolta a fiú a döntését. Megint csak a kempingszolgáltatások színvonalát firtató kérdéseikre azt felelte, eddig mindenki jó fej volt, sok a vécé, adnak a higiéniára, tehát oké.
A másik megkérdezett, a szintén 18 éves, tiszavasvári hölgy esetében elkövettük az ősi újságírói hibát: a szerkesztőségbe visszatérve morogva konstatáltuk, hogy nem halljuk a nevét a kint rögzített felvételen. Pedig őróla kiderült, hogy szeptembertől debreceni egyetemista lesz, és bár nem ismeri a várost, az első benyomásai több mint kedvezőek. Debrecen kisugárzásában tényleg lehet valami, mert e kedves lány is arról beszélt, hogy a továbbtanulásában fontos szerepet játszott a város, annyira, hogy ide­költözik. De ez e napokban másodlagos, a kis csapat már nagyon várta a szerdai Punnany-koncertet, amit sok-sok más élmény követ majd vasárnap hajnalig. Béke!
Ratalics László


Árak és egy intelem

  • a legolcsóbb borok decije: 350 forint
  • sör: 450 forint korsója
  • sima lángos: 350 forint
  • biciklitárolás: ingyenes
  • tanács: a fesztivál területén nagyon rendben van a közbiztonság, de a közvetlen környékén, a tömegben érdemes figyelni a zsebesekre

[related-post post_id=”3555839″]
[related-post post_id=”3556326″]
[related-post post_id=”3556305″]