Rétvári: versenyképes alapellátást szeretnénk kialakítani

  13 okt 2017

Miskolc – Az elmúlt években az alapellátásnak biztosított pluszforrásoknak, célzott pályázatoknak köszönhetően 198, hosszú távon üres háziorvosi praxist sikerült betölteni az országban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára csütörtökön Miskolcon egy egészségügyi alapellátásról szóló konferencián.
Rétvári Bence elmondta, jelenleg negyven százalékkal fordítanak több pénzt az egészségügyi alapellátás különböző “szeleteire”, mint 2010-ben.
Az államtitkár kiemelte: a háziorvosi praxisnak ugyanolyan vonzónak kell lennie, mint egy külföldi munkavállalási lehetőségnek – amelynek megvannak az árnyoldalai is -, valamint versenyeznie kell a kórházi orvosi álláshelyekkel.
Fontosnak ítélte a praxisvásárlásra, valamint a letelepedésre igényelhető pályázatokat, amelyek a kezdeti időszakot teszik könnyebbé a háziorvosoknak. Erre a két célra összesen akár 24 millió forintot is kaphat egy üres praxist elvállaló orvos – mondta. Mindezeken túl a kormány igyekszik abban is segíteni, hogy a rendelők elérjék az európai színvonalat, ezek mellé párosul a hosszú távú anyagi kiszámíthatóság – közölte.
Rétvári Bence kiemelte: a kedvező feltételeknek köszönhetően idén nagyon sokan pályáztak ezekre a forrásokra, ezért az eredeti keretösszeget meg kellett emelniük 2,25 milliárd forintra. Felhívta a figyelmet, hogy október 15-éig még lehet pályázni.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy a védőnői szolgálatra fordítható összegeket is jelentősen megemelték. Újdonság – mondta -, hogy amíg eddig az önkormányzatokra bízták, hogy milyen arányban fordítják béremelésre a pluszforrásokat, most már kötelező erre fordítani a többletet. A fogorvosi praxisok finanszírozása kétmilliárd forinttal emelkedett – tette hozzá.
Rétvári Bence hangsúlyozta: jövőre is folytatódik az egészségügyi alapellátás finanszírozásának emelkedése.
– MTI –