Rostás Bea elkezdte faragni első egri és magyarországi szobrát

Akt.:
Rostás Bea elkezdte faragni első egri és magyarországi szobrát
Szerdán reggel két – egyenként húsz tonnás kővel megterhelt – kamion gördült be az egykori hármas iskola udvarára. Itt faragja ugyanis első egri és egyben első magyarországi szobrát Rostás Bea Piros, akinek nagyszabású alkotásai már a világ számos pontján láthatóak.

Szülővárosában azon a téren áll majd Generációk című új műve mely korábban a fényszobornak adott helyet.

– Hetek izgalmai, görcsei szűntek meg, oldódtak föl, amikor szerdán hajnalban megszólalt a telefon, s közölték, hogy a kövek megérkeztek – meséli Bea, aki már alig várta, hogy Egerben is faraghasson valamit. valami olyan monumentális szobrot, mint amilyenek már a világ számos országában megcsodálhatóak.

S bár tudjuk, senki sem lehet próféta saját hazájában, most mégis úgy tűnik, ez Pirosnak sikerülni fog.

– Eredetileg egy negyven tonnás kőben gondolkodtam – mondja a szobrászművész, de akkorát nem lehet közúton szállítani, így két darabba vágták a romániai, Déva mellett lévő, bányában, s rakták föl a trélerekere. Onnan emeltük le daruval, ami bizony már önmagában is szép mutatvány volt. De végre itt van, s már zsizseg a kezem, hogy elkezdhessem!.  Alig várom, hogy elővehessem a flexet és a felesleget eltávolítsam a köveimről! 

Tekintse meg képeinket, melyek a kövek érkezésekor készültek!

– Annak idején tizenegy pályamű közül választották ki ezt a tervemet, mely, mint organikus forma, remekül illik majd a Felsőváros kockaházai közé. Ez így lesz teljes, hisz a Generációk lesz első magyarországi és az első egri szobrom, ráadásul ott áll majd, ahol felnőttem. Csebokszári gyerek vagyok, ezért örülök igazán, hogy oda kerül! Tehát minden szempontból éppen ott áll majd, ahonnan származom, ahová a gyökereim nyúlnak – mondja elfogódottan Bea, aki hozzáteszi: – Hatalmas lehetőséget kaptam a várostól, hogy életem egyik legnagyobb álmát megvalósíthassam. Ezért azt szeretném, hogy az egész tér olyan legyen, ami illik a szoborhoz, és igazi közösségi térré nemesedne ez a hely a nagy kő tövében.

A kövek közül az egyik ugyan eléggé elázott, sőt átázott az idefelé vezető úton, Bea mégis úgy döntött, hogy nem vár, s már a megérkezés napján neki is esett a kőnek, melyből keze nyomán megszületik majd a Generációk című mű, mely a művésznő által „elveszett” generációnak hívott nemzedéket szimbolizálja majd, mely vándorútra kelt, hogy megkeresse lehetőségeit a nagyvilágban. A négy és fél méter magasra tervezett alkotásnak május végére el kell készülnie, így nem csak a kéz zsizsegése, de a határidő is arra sarkallta Pirost, hogy kézbe kapja a flexet és nagy port kavarva nekifogjon élete talán legfontosabb munkájának.

A munkafolyamatot webkamerán is nyomon követhetik ha ide kattintanak, folyamatosan, online látható ugyanis, hol tart éppen a művésznő az alkotás folyamatában.

Addig is tekintsék meg a munka első napján készült képeinket! 

Címkék: , , ,


.
SZUPERINFO.HU