Rövidpályás úszó Eb – Kapás arany-, Kenderesi bronzérmes a zárónapon, második Magyarország az éremtáblázaton

  17 dec 2017

Budapest/Koppenhága – Kapás Boglárka révén egy arany-, valamint Kenderesi Tamás által egy bronzérmet nyertek a magyar úszók a vasárnapi zárónapon a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon, melyet a küldöttség 8 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel, az éremtáblázat második helyén zárt.
A női 400 méter gyors döntőjében Kapás Boglárka, valamint a német Sarah Köhler különversenyt vívott a győzelemért, s a 800 fináléjával ellentétben az olimpiai bronzérmes magyar sportoló ezúttal sokkal jobban bírta a végét, így 3:58.15 országos csúccsal diadalmaskodott.
A futam után az UTE úszója az MTI-nek elmondta, a második száz méteren egy fordulónál lecsúszott a lába a falról, ez fájt is neki, némileg kizökkentette, és egy kicsit ideges lett tőle.
“Lehet, hogy ennek így kellett történnie. Az országos csúcsnak még az aranynál is jobban örülök, mert már régóta kergettem” – tette hozzá.
Kapás elárulta, az utolsó száz méter előtt megfordult a fejében, hogy nyerni fog, de izgult, mert arra számított, hogy Köhler remekül hajrázik majd.
“Tudtam, hogy nem szabad az utolsó 25-re hagyni a döntést, mert a német lány jól fordul. Örülök, hogy volt annyi előnyöm, ami kitartott a végéig” – magyarázta.
Összegzésképpen kifejtette, bánja, hogy 800 gyorson nem nyert – második lett -, de nem számolt vele, hogy azon a napon kimondottan fáradt lesz a sok úszástól. Mindezek ellenére jó döntésnek tartja, hogy vállalta a 400 vegyest és a 200 pillangót is.
Ezt követően a 200 méter pillangó fináléjában Cseh László – címvédőként a legjobb idővel -, valamint Kenderesi Tamás volt érdekelt. A futam közepén már látszott, hogy Csehvel valami nincs rendben, és biztosan nem szerez érmet, a hajrában viszont Kenderesi egyéni csúccsal (1:52.25) odaért a harmadik helyre. Érdekesség, hogy Cseh gyengébb idő úszott (1:52.96), mint az előfutamban (1:52.27).
“Nem fáradtam el, de egyáltalán nem állt úgy össze az úszásom, mint reggel. Száz méternél próbáltam beleerősíteni, de nem ment. Bánt, hogy nem megy könnyedén a pillangó” – értékelt röviden Cseh, aki érem nélkül zárta az Európa-bajnokságot. Saját bevallása szerint ez 2002 óta csak négy évvel ezelőtt, szintén Dániában, a herningi rövidpályás kontinensviadalon fordult elő vele.
Kenderesi elmondta, tudatosnak, jól felépítettnek érezte az úszását. “Az első felében hosszú, nyújtott, ugyanakkor erőteljes tempók voltak, a második felére pedig sikerült újítanom. Mindenképpen egyéni csúcsot akartam úszni, négy tizedet javítottam, ami nagyon jó, de nem gondoltam, hogy ez bronzérmet fog jelenteni” – nyilatkozta.
Hangsúlyozta, titkon az volt a célja, hogy 1:52-n belül ússzon, de nagyon örül, hogy végre rövid pályán is van eredménye az elvégzett munkájának.
Férfi 100 méter gyorson két magyar is érdekelt volt, Kozma Dominik és Németh Nándor, azonban egyikük sem fért fel a dobogóra, előbbi hatodik, utóbbi pedig a nyolcadik helyen zárt.
“Jóleső úszás volt, de sajnos túlgondolkoztam, a rajttól kezdve sokat hibáztam, és a ritmusom miatt a hajrá sem sikerült igazán” – közölte Kozma.
A magyarok így nyolc arannyal, három ezüsttel és két bronzzal zárták a kontinensviadalt, ezzel az éremtáblázat második helyén végeztek Oroszország (9/5/4) mögött.
Az Európa-bajnokság utolsó futamában született meg a verseny egyetlen világcsúcsa: a 4×50 méteres férfi vegyesváltó döntőjében az orosz csapat 1:30.44 perc alatt ért célba. Az eddigi rekordot (1:30.51) három éven keresztül a brazilok tartották.
– MTI –