Rúzsa Magdi: Segítem a hozzám hasonlókat

Rúzsa Magdi: Segítem a hozzám hasonlókat
A páratlan hangú énekesnő most A Dal zsűrijének tagjaként kamatoztatja adottságait.¬ A verseny részleteiről a budapesti Szuperinfó kérdezte Rúzsa Magdit.

A Vajdaságból indult

– Számodra mit jelent a Vajdaság? Innen indultál, és a mai napig nagyon sok szállal kötődsz ehhez a világhoz.

A bölcső! Minden, ami vagyok, abból lettem, amit ott kaptam. Sokat járok haza, és szeretem nagyon. Azt gondolom, a küzdést és a gondolataimat, melyek talán a legfontosabbak, ott kaptam, ezért mindig fontos marad nekem, még ha már Budapesten élek, akkor is. A kishegyesi sírok között sétálgatva döbbenek mindig rá, mit jelent egy kicsi faluhoz tartozni, és onnan elindulni. Mindig a Nem tudhatom jut eszembe. A legkedvesebb versem!

– Többször hangsúlyoztad, hogy a hit az egyik legfontosabb az ember életében. Mi ennek a hitnek az alapja?

Az önmagunkba vetett hit. Isten bennem él, az én templomomban. Ha ennek tudatában kezelem a testemet, lelkemet, harmonikusan élek.

– Középiskolában szülész nővérnek tanultál. Szereted a gyerekeket?

A születés pillanata a legszebb a világban, és itt is belép Isten, hisz ez a hozzá legközelebb levő pillanat, ha a zenéről beszélek, mindig ugyanez jut eszembe, akkor is mindig igyekszem kapu lenni, közvetíteni. Erre születtem.

A gyerekek nagyon érdekesek számomra, szeretem őket figyelni, még nem darálja be őket a rendszer, és nem nevelik beléjük, mit szabad és mit nem, mit illik és mit nem. Még látni lehet bennük az őszinte lelket, az igazi szabadságot, mert nincs bennük a valamitől való állandó félelem.

Fordulópont az életében

– Hogyan fogalmaznád meg, mi történt veled hét évvel ezelőtt, amikor megnyerted a Megasztárt? Fordulatot vett az életed, megváltozott?

Sokat kapok, úgy érzem. Gyerekkoromban is tapasztaltam és most is, éppen ezt tudom használni, amikor énekelek, vagy szövegeket írok. Változott sok minden, és én is változtam, de egyre inkább hasonlítgatom a sorsot egy pókerpartyhoz.

Kell a tudás, a szerencse, a blöff és a remény, no meg ügyesen vigyázni a zsetonokra, és jókor befektetni… Jó bölcsen megmondtam, mi?

Voltak olyan napjaink, amikor nem tudtuk, hogy lesz-e kenyér holnap. Pont ezért mondtam az előbbieket. Nagy mázlista vagyok, szinte hihetetlen, hogy nekem sikerült, remélem így maradok, szerencsésnek!

És éppen ezért, ha csak tudom, segítem a hozzám hasonlókat. Nem felejtem el, honnan és miből jöttem, ezekből merítkezve tudok adni.

– A magyar állampolgárságot 2009-ben kaptad meg. Ez az esemény mit jelentett a számodra?

Felejthetetlen momentum volt. Büszkék lettek volna a nagyszüleim, akik még magyar állampolgárok is voltak. Ez nekik volt elismerés: milyen jó, hogy őrizték és átadták nekünk a magyarságukat!

Összeszorult a szívem, a lelkem, amikor a kezemben tartottam végre papíron is azt, hogy magyar vagyok, már nem csak magamba volt belevésve.

– Most pedig A Dal egyik zsűritagja vagy. Nem nehéz ez a szerep? Hiszen itt értékelned kell olyan fellépőket, akik a Megasztár szereplői, zsűritagjai vagy más tehetségkutató zsűritagjai is voltak.

Bizony nehéz. Viszont mivel én szakmai díjat és kilencedik helyezést értem el az Eurovízión, van benne tapasztalatom, és tudom, hogyan működik, szerintem jók a meglátásaim, többnyire egyetértek a közönséggel is, ha meg nem, én akkor is őszinte maradok. Persze az nagy segítség, hogy nem kell megbántani senkit, mert ezek mind jó dalok, a kérdés csak az, hogy ezek közül melyik ütne a legnagyobbat az Eurovízión 3 perc alatt. Egyébként igen megtisztelő, hogy a műsor alkotói úgy érezték, méltó helyem van a zsűriben, de ne feledjük, a végén a közönség dönt.

A Magdaléna…

– A Pesti Színházban önálló ested is van. A Magdaléna Rúzsa miről szól, mi az üzenete a nézők felé?

A Magdaléna már második évada fut telt házzal, eddig több mint húszezer ember látta. Hihetetlen siker ez számomra.

A kulcs az, hogy őszinte. A Magdaléna mindazt mondja el, ami én vagyok. Mesélek gyerekkorról, háborúról, szegénységről, emberekről, érzésekről, gondolatokról… Tisztán, úgy, ahogy vagyok! Igen lemeztelenedem, de megéri, amikor azt látom, visszahozzák a gyerekeket, hogy „ezt nézd meg, édes fiam!”. Közben meg énekelek dalokat, sanzonokat, kuplékat, melyeket a szövegekhez válogattunk, fantasztikus zenekar muzsikál mögöttem Fekete Kovács Kornél vezetésével. Szóval a Magdaléna érték, és az a jó, hogy nem csak nekem. Hála Istennek! Lantos Tivadar.
SZUPERINFO.HU