Sejtelmes pillanatok

Sejtelmes pillanatok
Dore Nagy Aladár festményei a környezet olyan pillanatait örökítik meg, melyek a folyamatos változások miatt ugyanúgy sohasem ismétlődnek.


Cséby Géza, író-költő, műfordító, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ nyugalmazott igazgatója jellemezte így a néhai művész alkotásait, a hévízi Muzeális Gyűjtemény épületében rendezett emléktárlat megnyitóján. Megismételhetetlen látványokat mutatnak meg a festmények. A méltatás rávilágított arra is, amint a művészetben legfontosabb humánumot a táj rezdüléseinek finom érzékeltetésével sugározzák a képek. Az alkotó a műveivel azokat az érzéseket képes átadni, amiket benne keltett az ihlető látvány.
Dore Nagy Aladár festményeivel a környékben sok helyütt lehet találkozni közintézményekben, szállodákban. Számos önálló kiállítással szerepelt rendszeresen szülőföldi pátriájában Keszthelyen, Hévízen, Nagykanizsán, továbbá Somogy és Vas megye városaiban. Munkái eljutottak Ausztriába, Németországba, Finnországba, Svájcba, Kanadába és az Amerikai Egyesült Államokba is. Hosszú időn át vezette Keszthelyen az Egry József  Képzőművészeti Kört. A Balaton-parti város önkormányzata a múlt évben, a magyar kultúra napja jegyében a Pro Cultura kitüntetés posztumusz adományozásával ismerte el munkásságát.
Képei, az igaz művészekre jellemzően tovább élnek, a műveknek a következő nemzedékek számára is vannak mondanivalóik.
H. Á..
SZUPERINFO.HU