Semmi remény sincs arra, hogy megtalálják Erőss Zsoltot és Kiss Pétert

Akt.:
Nincs remény, hogy megtalálják Erőss Zsoltot és Kiss Pétert.
Nincs remény, hogy megtalálják Erőss Zsoltot és Kiss Pétert.
Egyelőre nem keresik tovább a Kancsendzöngán eltűnt két magyar hegymászót, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert – mondta el Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője szerdán az MTI-nek.

„Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs” arra, hogy a magyar hegymászók életben vannak – fogalmazott Vincze Szabolcs. Hozzátette: az szinte biztos, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter 7600 méter – a 4-es alaptábor – fölött, a szabadban töltötte az éjszakát, a mentésükre küldött serpák ugyanis sem a táborban, sem a környéken nem találták őket.

A szóvivő valószínűsítette, hogy a serpák – saját biztonságuk érdekében – elindulhattak lefelé, arra azonban kicsi az esély, hogy visszafelé találják meg a két magyar hegymászót.

Mint arról itt beszámoltunk Erőss Zsolt és Kiss Péter hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára.

©

Rossz napra ébredtünk!  – írja az expedícióról tudősító bejegyzésében Kollár Lajos. A tegnapi remények szertefoszlottak. A rádiókapcsolat megszűnt Zsolttal. Tegnap délután három óra óta nem válaszol a hívásra! Petiről tegnap reggel 8 óra óta nem tudok semmit. Zsolt szerint elindult lefelé előtte. De ez egyáltalán nem biztos!

A biztos az: Nincs rádió kapcsolat, a négyes tábor és környékének átvizsgálása után sincs nyomuk.

Még egy kísérletet tettünk a koreai kollégákkal együtt – akiknek 2 sherpájuk és 2 mászójuk még a 4-es táborban van – egy szervezett, környék és a táborok átvizsgálására ma. Semmi eredmény!

A „Magyarok a világ nyolcezresein” az alábbi közleményt fogalmazza meg:

A 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt!

FRISSÍTÉS!

Elképzelhetőnek tartja, de megerősíteni nem tudja a Kiss Péter hegymászó lezuhanásáról szóló hírt a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője.

Vincze Szabolcs ezt szerdán délben mondta az MTI-nek annak kapcsán, hogy az index.hu az írta: egy spanyol expedíció meg nem erősített hírei szerint Erőss Zsolt kedden jelentette, hogy társa, Kiss Péter vélhetően lezuhant. Ez lehet a magyarázata, hogy az alaptáborból sokáig látcsövön követték Erőss útját, társát viszont nem látták.

FRISSÍTÉS!

Mécs Lászlónak, a Magyarok világ nyolcezresein expedíciós láncolat egyik alapítójának mai blogbejegyzése:

„Áldd meg, Uram, a hegymászóköteleket, a hegymászóbotokat, jégcsákányokat és egyéb felszereléseket, hogy mindazok , akik ezeket a magas hegyek borzalmas meredélyein, a jégárakon, az örök hóban és viharban használják, minden balesettől és veszélytől mentesek legyenek, s szerencsésen érjék el a hegy csúcsát. Engedd, hogy sértetlenül térhessenek vissza. Védd meg őket Szent Bernát által, akit Te az alpesi lakosság és a hegymászók védőszentjéül választottál. Oltalmazd, ó, Uram, ezen szolgáimat, és tedd lehetővé, hogy, ha a csúcsokra tartanak, a Mennyek magasságait is elérhessék .”

(XI. Pius Pápa – Templomi Fohász).
SZUPERINFO.HU